Domovinski pokret o Miri Barešiću: Hrvatski viteže, cijeli tvoj život obilježen je borbom za slobodu Hrvatske

Domovinski pokret o Miri Barešiću: Hrvatski viteže, cijeli tvoj život obilježen je borbom za slobodu Hrvatske

Domovinski pokret obilježio je smrt Mire Barišića. Objavu prenosimo u cijelosti.

“U hrvatskom Domovinskom ratu, tijekom diverzantske akcije u zadarskom zaleđu, na današnji je dan 1991. godine poginuo hrvatski vitez Miro Barešić. Njegov životni put od ranih je dana obilježen borbom za slobodu domovine Hrvatske.

Još kao mladić napustio je tadašnju Jugoslaviju i priključio se hrvatskom državotvornom iseljeništvu. Osuđen je na doživotni zatvor jer je sudjelovao u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj, koji je tom prigodom smrtno stradao.

Miro Barešić se u inozemstvu godinama borio da izbjegne izručenje Jugoslaviji, a 1991. se vratio u Hrvatsku i kao dragovoljac uključio u obranu od srbijanske oružane agresije. Mnogi istraživači opravdano tvrde da je poginuo pod krajnje sumnjivim okolnostima, budući su u to vrijeme ključne položaje u sigurnosno-obavještajnom sustavu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji.

U nasljeđe svim Hrvatima ovaj veliki domoljub ostavio je znakovitu poruku: ”Ja se Beograda ne bojim. Na moje mjesto doći će neki drugi Miro, doći će deset novih, tisuću novih bojovnika. Oni će se mene i mrtva bojati. Borba se mora nastaviti. Tamo gdje jedan padne, drugi mora doći i nastaviti rat. To je moja želja i moja poruka svima vama, mojoj braći i sestrama”.

Miro, hrvatski viteže, neka ti je laka hrvatska gruda čijoj si slobodi posvetio život”, ističe Domovinski pokret.