Tomislav Tolušić preuzeo posao u svojoj vinariji zbog koje je završio u zatvoru: Čaruga se vratio

Tomislav Tolušić preuzeo posao u svojoj vinariji zbog koje je završio u zatvoru: Čaruga se vratio

Iz vinarije Apolitico, koja je u vlasništvu bivšeg ministra Tomislava Tolušića, stigla je zanimljiva obavijest. Njegova supruga Ana obavještava kupce da je nakon izlaska iz pritvora uzde u svoje ruke ponovno uzeo Tomislav Tolušić.

“U vinariji Apolitico danas je obavljena primopredaja dužnosti. Sve poslove vezane uz komunikaciju s kupcima i dobavljačima, stručne obilaske vinarije te organizaciju poslova u podrumu i vinogradu preuzima Tomo. Ja odoh na zasluženi odmor2, napisala je Tolušićeva supruga Ana. Zanimljivo je da je uz obavijest objavila i hashtag “Čaruga se vratio”.

Podsjetimo, bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, kojega Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) tereti za zloporabu europskih fondova pri gradnji vinarije, u petak je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu.

Tolušić je iz istražnog zatvora izašao na zahtjev europskog tužiteljstva nakon što su ispitani svi svjedoci na koje je na slobodi mogao utjecati.

Bivšem ministru i potpredsjedniku vlade istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na 16 svjedoka određen je 8. srpnja, nakon što su Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc uhićeni u Virovitici. Ferenc je iz istražnog zatvora izašao u četvrtak, a ranije je suspendiran s dužnosti u državnoj službi.

EPPO je, ne objavljujući identitete, nakon uhićenja priopćio da je Tolušić kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4,65 milijuna kuna pri čemu je razina sufinanciranja europskim sredstvima bila 70 posto.

Tolušić je u toj prijavi na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom te je priložio pismo namjere jedne banke. Međutim kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom nije mogao dokazati, izvijestilo je tužiteljstvo.

Štoviše, on nije obavijestio agenciju o promjeni načina financiranja te mu je odobrena i isplaćena potpora od 2,92 milijuna kuna, naveli su u priopćenju.

Tolušić se, dodaju, prijavio i na drugi natječaj koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za podizanje novih i restrukturiranje vinograda. Nakon prvotnog odbijanja Tolušić je, sumnjaju tužitelji, izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt te ga priložio prijavi na natječaj.

Pritom je očekivao dobiti potporu od 1,5 milijuna kuna, s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85 posto, odnosno preko 1,3 milijuna kuna. Međutim, kako je agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da Tolušić ne ispunjava uvjete izdavanje potpore nije odobreno, pojasnio je EPPO.