Drago Tadić ponovno u velikoj aferi: Policajac mu odavao tajne, a on mu zaposlio obitelji i poklonio građevinski materijal

Drago Tadić ponovno u velikoj aferi: Policajac mu odavao tajne, a on mu zaposlio obitelji i poklonio građevinski materijal

Zbog sumnji u dilanje povlaštenih policijskih informacija osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, USKOK i osječka služba PNUSKOK-a u utorak su, prema neslužbenim informacijama, počeli akciju protiv jednog umirovljenog inspektora PU osječko-baranjske i samog Tadića.

USKOK sumnjiči umirovljenog policajca da je u vrijeme dok je bio aktivan u službi dostavljao Tadiću informacije koje su mu bile zanimljive i potrebne, a koje su se odnosile na eventualne policijske istražne radnje protiv njega. Prema našim informacijama, inkriminirano razdoblje je od 2018. do 2020. godine, a cijeli slučaj počeo se odmotavati nakon prošlogodišnje akcije USKOK-a vezane uz slučaj s optužbama Zdravka Mamića, koji je javno iznio da je podmićivao suce Županijskog suda u Osijeku.

Tom USKOK-ovom istragom uz suce je obuhvaćen i sam Tadić, kojega se sumnjiči da je bio posrednik između Mamića i sudaca, zbog čega je u lipnju prošle godine završio u istražnom zatvoru iz kojeg je pušten nakon što je platio 500.000 kuna jamčevine, javlja Jutarnji list.

stražitelji sumnjaju da je policajac od listopada 2018. do 25. studenoga 2020. poduzetniku odavao podatke i službene dokumente o kriminalističkim istraživanjima.

To je, dodaju, činio na poduzetnikov zahtjev, ali i bez posebnog zahtjeva, “uz obećanu naknadu i drugu materijalnu korist”.

Tako je dojavljivao da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja te je na njegovo traženje “obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama”.

Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta oko izvida vezanih za tvrtku povezanu s poduzetnikom, znajući da se radi o podacima “tajnog karaktera”.

Za usluge ga je nagrađen kupnjom građevinskog materijala, a osigurano je i zaposlenje članova njegove obitelji te dobivanje kućanskog aparata.

USKOK je od suca istrage zatražio da uhićenom policajcu odredi istražni zatvor.

Tadić je, inače, već u nekoliko navrata, što pravomoćno, što nepravomoćno, osuđivan, a i trenutno se protiv njega na osječkom sudu vode neki kazneni postupci. Najpoznatiji među njima je slučaj pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, gdje je Tadić osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora, ali je prije pravomoćnosti presude pobjegao u BiH, gdje mu je kazna ublažena na godinu dana zatvora. Potom je iskoristio mogućnost koju nudi BiH pravosuđe te po cijeni od 36.450 konvertibilnih maraka, što je oko 140.000 kuna, otkupio ostatak kazne tako da u zatvoru nije proveo ni dan.

Nakon što je to riješio, u Hrvatsku se vratio u rujnu 2020., ali je odmah uhićen jer je za njim bila raspisana tjeralica zbog kaznenog postupka koji se protiv njega vodio na Županijskom sudu u Osijeku za tzv. aferu kamenolom Busišta. U tom postupku Tadić je kao bivši predsjednik Uprave Osijek-Koteksa prije godinu dana nepravomoćno osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora jer je, kako stoji u presudi, skupa s tadašnjim predsjednikom NO-a Osijek-Koteksa, Austrijancem Dietmarom Aluta-Oltyanom nanio štetu tvrtki u iznosu od 15,7 milijuna kuna. Aluta-Oltyan je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Foto: Hina