NAKNADNA PAMET ANGELE MERKEL: Putin želi uništiti Europsku uniju

NAKNADNA PAMET ANGELE MERKEL: Putin želi uništiti Europsku uniju

Ne krivim sebe, odgovorila je Angela Merkel na pitanje novinara je li mogla učiniti više, ili učiniti nešto kako bi spriječila rat. Ne moram sebe kriviti da sam se premalo trudila, rekla je Merkel u prvom intervjuu koji je dala nakon napuštanja dužnosti.

“Srećom, dovoljno sam se trudila. Velika je tuga što nisam uspjela.” Nije bilo moguće stvoriti sigurnosnu arhitekturu koja bi spriječila rat, poručila je Merkel. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, europske zemlje nisu uspjele okončati “ovaj hladni rat” u odnosu s Rusijom, javlja Jutarnji list.

Intervju je emitiran večeras uživo iz berlinskog kazališta Berliner Ensemble. Angela Merkel je odgovorila na pitanje ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj Andrija Melnyka, koji ga je novinaru Alexandru Osangu poslao SMS-om. Melynk je bivšoj kancelarki predbacio da je vodila politiku umirivanja i podilaženja Rusiji. To nije moje mišljenje, suprotstavila mu se Merkel. Diplomacija, kad ne uspije, nije pogrešna, ustvrdila je. Merkel je priznala da se ruska aneksija Krima 2014. mogla odlučnije riješiti. Međutim, ne može se reći da se ništa nije radilo. “Ne vidim da moram reći da je to bilo pogrešno i neću se ispričavati zbog toga”, rekla je Merkel.

Branila stav o tome da se NATO ne širi

Branila je svoj stav što se 2008. godine protivila širenju NATO-a na Ukrajinu i Gruziju. Da je NATO tada dopustio njihovo članstvo, ruski je predsjednik tada mogao napraviti “ogromnu štetu u Ukrajini”.

Bivša njemačka kancelarka oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu: “Ovo je brutalan napad koji krši međunarodno pravo i za koji nema opravdanja”. Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022. označila je prijelomnicu. Napad je bio velika greška Rusije.

Merkel je odbacila optužbe o naivnosti u ophođenju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Rekla je da Putin gaji mržnju i neprijateljstvo prema zapadnom demokratskom modelu. “Znate da on želi uništiti Europu. On želi uništiti Europsku uniju jer je vidi kao preteču NATO-a”, ocijenila je Angela Merkel.

Na pitanje o njenom odnosu s Putinom i njezinoj politici prema Rusiji, Merkel je rekla da i nakon isteka mandata stalno preispituje svoje odluke. “Prirodno je da sam se pitala: što smo možda propustili? Jesmo li mogli učiniti više? Je li se ova velika tragedija mogla spriječiti? Uvijek iznova si postavljate takva pitanja”, ispričala je.

Ruska politika Angele Merkel doživjela je niz napada nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer se njoj predbacuje da je pojačala njemačku ovisnost o ruskim energentima. Predbacivalo joj se to što je s Rusijom dogovorila izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2. U intervjuu je ispričala da je bila jako uznemirena što su Sjedinjene Države, pod predsjednikom Joeom Bidenom, uvele sankcije tvrtkama uključenima u Sjeverni tok 2. To radite Iranu, ali ne i savezniku, istaknula je.

Tijekom svog mandata Merkel je uvijek držala kao prioritet da se ne prekinu razgovori s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, željela je održati otvorena vrata za diplomatska krizna rješenja.

Putina je procjenjivala kao hladnog, proračunatog taktičara, znala je da mora računati i s lažima. Tijekom svog oproštajnog posjeta Moskvi već je shvatila da oko kritičnih pitanja “uopće ne mogu dalje”.

Prisjetila se svog susreta s Putinom u Sočiju 2007. godine kada joj je, kako prenosi Bild, rekao da je za njega propast Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. stoljeća kao i da cijeli Zapad promatra kao neprijatelja smatrajući da je Rusija konstantno izložena poniženjima.

“Uopće se ne slažem s tim, ali znam kako on razmišlja”, izjavila je i otkrila da je jedna stvar ipak još jako muči. U lipnju prošle godine, rekla je, nakon što su se sastali Putin i Joe Biden, razgovarala je s Emmanuelom Macronom. “Kazala sam mu da je, iz europske perspektive, dijalog s Putinom nužan. Pogotovo jer sam već tada osjećala da se stvari s Minskom ne kreću u dobrom smjeru”, izjavila je referirajući se na sporazume iz Minska koji su trebali biti rješenje za krizu nastalu nakon ustanka proruskih separatista u Donbasu i njihova proglašenja dviju republika.

“Ali, u to vrijeme nije bilo jedinstva u EU. I pomislila sam si da svi ionako znaju da uskoro odlazim. Koju godinu ranije možda bih jače pritisnula…”, rekla je ponavljajući da se s Putinom ne slaže, ali napominjući i da je izostala sigurnosna arhitektura koja bi spriječila rat u Ukrajini. “Morate i na to obratiti pažnju”, izjavila je i još jednom istaknula da, unatoč tome, za rusku agresiju nikakvog opravdanja nema.

Osang ju je pitao za situaciju tijekom posjeta Moskvi 2007. kad je Putin pustio svog psa da trči oko nje. Tada se to smatralo pokušajem Putina da zastraši kancelarku. Merkel se nasmijala: Jedna hrabra kancelarka mora moći izaći na kraj s takvim psom, rekla je. Založila se za jačanje vojne snage u odnosu na Rusiju. “To je jedini jezik koji Putin razumije”, poručila je bivša kancelarka.

Oštrim riječima osudila je ponovo ruski napad na Ukrajinu. Ruska invazija, ističe Merkel, označila je eklatantno kršenje međunarodnog prava u povijesti Europe nakon završetka Drugog svjetskog rata. Bivša njemačka kancelarka podržava sve napore njemačke vlade, EU, SAD-a, NATO-a, G7 i UN-a da “zaustave ovaj barbarski agresivni rat Rusije”.

Foto: Hina