Filipović se “usuđuje” reći da neće biti nestašice naftnih derivata. “Reakcija distributera dolazi jer smo smanjili maržu”

Filipović se “usuđuje” reći da neće biti nestašice naftnih derivata. “Reakcija distributera dolazi jer smo smanjili maržu”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, gostovao je u emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada”.

Na snagu su od ponoći stupile nove mjere koje bi trebale stabilizirati rast cijena goriva. Ipak, postavlja se pitanje što se može očekivati u tjednima koji su pred nama, prenosi N1.

“Možemo znati što će se događati sljedeća dva tjedna. Što će biti nakon toga, mislim da u ovim uvjetima neizvjesnosti to ne može prognozirati. U ponedjeljak smo donijeli odluke o smanjenju trošarina i trgovačkih marži. Produžili smo period u kojem računamo cijene nafte i naftnih derivata, a ta je uredba na snazi idućih 30 dana”, govori ministar, pojašnjavajući odluke koje je Vlada donijela.

Dodaje da će se vidjeti kakva će situacija biti na svjetskim tržištima nafte te da će se onda po tome dalje formirati cijene. “Išli smo na interval od dva tjedna kako bi išli u korist sugrađanima i gospodarstvu. Cijena je goriva sada niža nego da se išlo na tjedan dana. Ako cijene goriva na svjetskim tržištima budu išle prema dolje, onda će i kod nas ići prema dolje”, ističe Filipović smatrajući da, kada se uzmu u obzir sve okolnosti, ljudi mogu biti zadovoljni.

Govoreći o manevarskom prostoru Vlade, ministar kaže da postoji prostor vezano uz trošarine, a da se radi, kada je benzin u pitanju, o 36, 37 lipa po litri. “Kada govorimo o dizelu, onda je tu prostor nešto manji, oko 16 ili 17 lipa. U izvanrednim okolnostima sve su opcije na stolu, analiziramo i pratimo što se događa na tržištu, a kako bismo mogli adekvatno reagirati. Učinit ćemo sve da budemo uz sugrađanje i gospodarstvo”, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje prijeti li možda i nestašica goriva.

“Naše su zalihe sukladno zakonu, 90 dana za naftu i naftne derivate. Usuđujem se reći da neće biti nestašica. Reakcija distributera ponajprije dolazi jer smo smanjili trgovačku maržu. Dugi niz godina one su bile delimitirane, a mišljenja sam da u kriznim situacijama svi moraju podnijeti dio svoje odgovornosti, pa i naftne tvrtke te distributeri. Njihova je reakcija takva “jer smo skratili njihove zarade” više nego što postoji stvarna opasnost nestašica”, rekao je za HRT.

Na pitanje hoće li se ići i s dodatnim paketima pomoći za one najugroženije, poput primjerice poljoprivrednika i ribara koji su u teškoj situaciji zbog visoke cijene plavog dizela, ministar odgovara: “Od 1. travnja je Vlada reagirala velikim paketom mjera od pet milijarda kuna.”

Foto: Hina