DRZAK JE I NE POKAZUJE KAJANJE: Bahati ljevičar Drača osuđen zbog šaranja Tuđmana

DRZAK JE I NE POKAZUJE KAJANJE: Bahati ljevičar Drača osuđen zbog šaranja Tuđmana

Filip Drača u petak je osuđen na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na plaćanje 4 tisuće kuna kazne i tisuću kuna parničnih troškova jer je prije tri godine na postolje spomenika Franji Tuđmanu nacrtao srp i čekić. Drača je time Gradu Zagrebu napravio štetu od 82,5 kuna zbog čega je Grad, točnije nove gradske vlasti, još u ožujku odustao od zahtjeva za naknadu minorne financijske štete.

Na dan presude sudu su iz Grada dostavili i podnesak u kojem piše da “se radi o beznačajnom djelu, odnosno da u konkretnom slučaju nema kaznenog djela, iako su ostvarena njegova obilježja, s obzirom na to da je stupanj počiniteljeve krivnje nizak, da su posljedice neznatne i da ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen”. Međutim, podnesak na sudu nije uopće pročitan. Drači – ako ne plati – prijeti kazna zatvora duža od pola godine. Tim povodom kratko smo razgovarali s njim, javljaju Novosti.

Kako komentirate presudu?

Presuda me ne čudi previše jer bi i oslobađanje i zatvor postavili presedane koje vjerovatno nitko ne želi. Ovolika novčana kazna odašilje poruku da nagrđivanje “hrvatskog Georga Washingtona” ne može proći nekažnjeno, ali da s druge strane neće ni biti kažnjeno drakonski. Ali premda kazna nije ovoliko velika koliko je mogla biti (do deset mjeseci zatvora, tri godine uvjetno), smatram da ne zaslužujem nikakvu kaznu.

Je li vam žao što ste na Tuđmanov postament nacrtali srp i čekić? 

Zbog grafita mi nije žao, smatram da nisam učinio ništa veliko i da su institucije reagirale zapanjujuće pretjerano. 

Da li bi opet to napravili?

Nije mi u planu da kaznu prihvatim, proces je bio trapavo obavljen i postoje osnove za žalbu.

Vi ste student, imate li novca platiti kaznu ili idete na javne radove?

Ne znam odakle mi četiri tisuće kuna, neka me prvo pokažu posao koji toliko plaća danas ako toliko očekuju. Cijela smijurija od sudskog procesa je koštala mnogo više od štete koju sam počinio, tako da bi one koji me optužuju trebalo pitati je li njima žao i bi li to sve ponovili.

Na slici: Filip Draća i Katarina Peović

Foto: Facebook