Finasterid tablete – prednosti i nuspojave

Finasterid tablete – prednosti i nuspojave

Kako uzimati finasterid tablete? Kada počinju djelovati? Koliko je vremena potrebno da rezultati primjene fiansterida budu vidljivi?

Finasterid je lijek koji se već duže vremena koristi sam ili u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje simptoma benigne hiperplazije prostate kod muškaraca. S obzirom na to da svemoćni finasterid sprječava odnosno blokira pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron, folikule dlake ostaju nepromijenjene. Smanjene količine DHT-a dovode do povećanog rasta i sporijeg gubitka kose, zbog čega se isti koristi i za liječenje alopecije i kod muškaraca i kod žena. 

Kako se koristi finasterid u obliku tableta?

Prije nego što započnete s terapijom finasterida, pročitajte uputu u lijeku. Obavezno se prije toga konzultirajte s vašim liječnikom ili ljekarnikom. Lijek se obično uzima jednom na dan prije ili poslije jela. Bitno je redovno uzimati lijek, jer neredovita primjena samo nastavlja proces gubitka kose. Potrebno je napomenuti da je finasterid najučinkovitiji u području tjemena, međutim može se koristiti i za tretiranje gubitka kose na cijelom vlasištu. Osim svega navedenog, nužno je istaknuti da učinci finasterida neće biti vidljivi već nakon prve ili druge tablete, iako isti utječe na tijelo pri samom početku terapije. Napredak će biti vidljiv nakon drugog ili trećeg mjeseca redovne terapije, a krajnji rezultati nakon otprilike 6-9 mjeseci.

S obzirom na to da učinci finasterida nisu dugotrajni, mjesec dana nakon prestanka njegova korištenja on u potpunosti „nestaje“ iz tijela. Tijekom idućih 5-6 mjeseci gubitak kose se, nažalost, nastavlja, a kosa se vraća u stanje u kakvom je bila prije početka tretmana. Isto vrijedi i za ostale lijekove za tretiranje gubitka kose kakav je, primjerice, poznati minoxidil.

Izaziva li finasterid kakve nuspojave?

Kao i mnogi drugi lijekovi, i finasterid može uzrokovati određene nuspojave. Naravno, neće biti identične kod svakog pojedinca. Neki će imati blaže, jedva primjetne, dok će se oni drugi suočavati s bolovima u testisima, s povećanjem grudi, sa smanjenim libidom i poremećajima erekcije i tako dalje.

Budući da finasterid kod žena može uzrokovati neželjene posljedice u trudnoći, nije preporučljiv za trudnice. Isto tako, ne preporučuje se koristiti, ako planirate zatrudnjeti.

Izvor slike:
Zerbor / Shutterstock.com

Facebook Comments