Fra Ivan Lotar otvoreno progovorio o cijepljenju pa upozorio na veliko siromaštvo: Uvijek daju više oni koji nemaju puno

Fra Ivan Lotar otvoreno progovorio o cijepljenju pa upozorio na veliko siromaštvo: Uvijek daju više oni koji nemaju puno

O Blagdanu Božića, koronavirusnoj godini, Crkvi u virtualnom životu razgovarali smo sa fra Ivanom Lotarom, franjevcem iz crkve svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu.

Prisilno je ovaj Božić bio “ogoljen”, drugačiji nego inače. Blagdan je to koji inače proslavljamo u krugu obitelji, s bližnjima, a sada smo poticani da se što manje družimo. Na mnoge je to utjecalo. Ova je Božić bio drukčiji od svih prethodnih, zbog epidemioloških mjera, kaže fra Ivan Lotar.

“Prisilno je ovaj Božić bio “ogoljen”, ostali smo na biti i na samom smislu Božića. Postoji ta obiteljska dimenzija koja nas okuplja. Nitko nam ne može ukrasti Božić. To je duhovna dimenzija. Apelirao sam i u svojoj Župi da koriste blagodati digitalne komunikacije. Ostali smo bez jednog dijela Božića, bez blještavila”, istaknuo je fra Lotar.

Fra Lotar također ističe kako je čovjek je “trodimenzionalno” biće te kako mentalnu ili tjelesnu dimenziju čovjeka ne može zamijeniti duhovna.

“Čovjek je u tom smislu trodimenzionalan. Ako slomiš nogu nećeš ići psihologu niti ćeš doći na ispovijed. Da bi nešto mogli liječiti, moramo si priznati taj problem. Nitko više od Evanđelja ne govori o važnosti nade i radosti i optimizma”, istaknuo je.

Veliki problem gladi i beskućništva

Šok i prvo iskustvo u pandemiji bili su strašni, kaže fra Lotar, pogotovo za one koji su preživjeli i potres. Međutim, ljude muče i drugi problemi.

“Muče ih i druge problemi, od obiteljskih situacija, egzistencijalnih, materijalnih kriza do patologija psihičkih i tjelesnih. Život mora ići dalje i moramo se brinuti i za druge životne stvari. Sućut, molitva i patnja za sve koji su stradali. Isplivala je i jedna velika ljudska dimenzija. Naša pučka kuhinja na Svetom Duhu pokazuje da imamo i velik problem gladi i beskućnika diljem Hrvatske i ne smijemo zaboraviti na druge probleme koje ljude muče. Ovo je prilika da pokažemo ne samo vjerničku već i ljudsku dimenziju. Ovi blagdani su radost da možemo pomoći drugima”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na poruke solidarnosti Pape u njegovom obraćanju: “Svaki Papa nešto želi u svom pontifikatu posebno naglasiti. Vrijeme se danas puno brže mijenja. Mijenjaju se stvari globalno, mijenjaju se i u Crkvi. Mentalitet kolektivne odgovornosti nije dobar. Taj drugi će nešto…ne treba sjediti skrštenih ruku. Imamo osobnu odgovornost.”

“Kriza pokazuje dualnost ljudske stvarnosti”

“Kriza pokazuje dualnost ljudske stvarnosti. Možete biti oportunist u onom negativnom smislu i iskoristiti sredstva i ljude i ljudsku patnju a postoje oni koji će podmetnuti leđa. Moram istaknuti da naša pučka kuhinja na Svetom Duhu podijeli svaki dan više od 400 obroka ljudima koji nemaju. Uvijek daju više koji nemaju puno. Dakle, kao onaj ulomak iz Evanđelja o udovici koja je dala zadnji novčić. Mislim da se tu ne treba previše sablažnjavati i šokirati. Uvijek imate onih koji će gaziti po truplima da bi došli do svojih ciljeva. Molit ću se za njih. Ne znam kako mogu mirno spavati”, kazao je.

Zaključno se osvrnuo i na cjepivo. “Mislim da smo od medicinskih stručnjaka ipak dobili pozitivnu poruku u kontekstu povjerenja. Možemo se vratiti unazad i liječiti se travama ali možemo zahvaliti Bogu na daru medicine i cjepiva, to je civilizacijsko dostignuće, o mnogim bolestima uopće ne razmišljamo. Nikoga se ne može na cjepivo prisiljavati. Kongregacija za nauk vjere je davno izdala dokument pa pozivam sve koje to zanima da pročitaju. Treba imati povjerenja u one koji govore stručno. Cilj je da tu koronu ekskomuniciramo i da možemo biti jednu pokraj drugih”, zaključuje.

Foto: Screenshot