Koristili “drogu” američke vojske: Francuzi su finale Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske igrali dopingirani?

Koristili “drogu” američke vojske: Francuzi su finale Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske igrali dopingirani?

Svijet nogometa mogla bi uzdrmati dopinška afera neviđenih razmjera, a u nju bi – ni kriva ni dužna – mogla biti uvučena i hrvatska nogometna reprezentacija!

Prije nekoliko dana u javnost su procurile informacije kako Svjetska antidopinška agencija (WADA) pomno istražuje momčad PSG-a zbog korištenja ‘sumnjivih stimulativnih sredstava’ uoči utakmica! Pokazalo se kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojedobno patentirala američka vojska, a posljednjih se godina mogu slobodno kupiti na tržištu, javlja tportal.

Radi se o žvakaćim gumama bez šećera koje su obogaćene B vitaminom te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina! Nogometaši ih konzumiraju petnaestak minuta prije početka utakmice jer je to idealno vrijeme za apsorpciju ‘stimulansa’ iz žvakaće koji aktiviraju živčani sustav i smanjuju osjećaj umora!

Prednost ovih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kavi treba i do pola sata da počne djelovati.

Zbog svega toga WADA pomno prati PSG jer je ovaj proizvod u ‘sivoj zoni’, za sada je legalan, ali… Sve je kulminiralo prošlog tjedna nakon što je na Parku prinčeva u 1. kolu Lige prvaka PSG ‘razmontirao’ Real Madrid 3:0. Krenule su glasine i klupko se počelo odmotavati.

Istraga antidopinških agenata došla je do zabrinjavajućih informacija. Ove su se žvakaće gume u Francuskoj pojavile prije nekoliko godina, prvi su ih počeli koristiti igrači Monaca koji je – možda zahvaljujući i njima – osvojio naslov prvaka 2017. godine. A kako je istraga napredovala stizali su još skandaloznije informacije.

Tako je otkriveno da su francuski nogometni reprezentativci na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine igrali ‘pod dopingom’. Naime, za natjecanje su imali 120 paketa dotičnih žvakaćih guma i gotovo je sigurno da su se neki od igrača tim stimulansom ‘pucali’ prije finala u kojemu su pobijedili Hrvatsku 4:2!

Foto: FIFA

Facebook Comments