Savjetnik Srpskog narodnog vijeća: Armadin prosvjed podrške Škalameri unio je veliki nemir u srpsku zajednicu u Rijeci

Savjetnik Srpskog narodnog vijeća: Armadin prosvjed podrške Škalameri unio je veliki nemir u srpsku zajednicu u Rijeci

Milan Eraković, pravni savjetnik riječkog ogranka srpskog narodnog vijeća za Novosti je iznio vlastito viđenje međunacionalnih odnosa u Rijeci, posebno nakon prosvjeda podrške Matku Škalameri.

Škalameru je susjed Dobrivoje Arsić optužio da ga je fizički napao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Škalamera je, prema mišljenju prosvjednika, bez ikakvih dokaza izložen medijskom linču te je uslijed pritisaka na pravosuđe i pritvoren, ne bi li nedugo nakon toga, zbog reakcije javnosti, bio i pušten iz pritvora. Prosvjed podrške organizirala je riječka navijačka skupina Armada.

Eraković se nije osvrnuo na audiosnimku incidenta koja dovodi u pitanje vjerodostojnost Arsićevog iskaza.

Rijeka grad suprotnosti

Grad Rijeku ne vidi isključivo kao tolerantnu sredinu, te ističe prijašnje incidente.

“Cijela je priča odavno izmijenjena, unatoč dojmu tolerantne sredine i atmosfere kojom je propagirana multikulturalnost i multietničnost: Rijeka je i prije napada na Srbe, oštećivanja njihovih vozila i proustaških grafita po zidovima bila grad suprotnosti. Primjerice, na naše komemoracije, poput one u Jadovnom, prosvjednici bi dolazili organiziranim autobusima, a iz ostalih sredina uglavnom osobnim automobilima. Ipak, desnica nije imala tolikog utjecaja na društvena zbivanja. Danas se to mijenja.”

Nemir u srpskoj zajednici

Eraković smatra da je prosvjed Armade stvorio atmosferu u kojoj eventualne žrtve međunacionalne netrpeljivosti neće prijavljivati incidente.

“Gradonačelnik Vojko Obersnel najoštrije ih je osudio, iz drugih su sredina stizale sporadične osude, no iz ostalih stranaka u Rijeci nitko nije reagirao – svi, očito, misle da bi im ikakva reakcija štetila, pa izbjegavaju javno komentirati to što se desilo. No kakogod (ne)tumačili, posljednje okupljanje Armade, navijača NK Rijeka, unijelo je veliki nemir u riječku srpsku zajednicu, pa je nerealno, bar u ovom trenutku, očekivati da netko iz nje javno istupi ili prijavi eventualni budući napad.”

“Kao zajednica se moramo potruditi da ovu neugodnu atmosferu što prije prevladamo”, rekao je Eraković.

Bez državljanstva teže do stanarskog prava

Kao probleme koji muče srpsku zajednicu u Rijeci istaknuo je povratak stanarskog prava bivšim nosiocima bez hrvatskog državljanstva. Postupak, kaže Eraković, traje godinu dana. Previše, po njegovom mišljenju.

“Moram svakako spomenuti i podzastupljenost zaposlenih građana srpske nacionalnosti u gradskim i županijskim službama”, dodao je Eraković.

Foto: zlatkokomadina.hr

Facebook Comments