GOLA ISTINA U NEDJELJOM U DVA: Stanković branio i zastupao žrtve zločina, a Rojs udbaša Perkovića

GOLA ISTINA U NEDJELJOM U DVA: Stanković branio  i zastupao žrtve zločina,  a Rojs udbaša Perkovića

Stojim kod svog potpisa, prije bi mi ruka otpala nego bih povukao svoj potpis, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, jedan od potpisnika pisma potpore za pomilovanje obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

– Čovjek koji ne zna praštati, to nije čovjek. Čovjek koji je osvetoljubiv za mene nije čovjek, rekao je Ćesić Rojs.

Naveo je da je pismo potpisao treći, nakon Ivana Čermaka i Ante Gotovine.

Na konstataciju urednika i voditelja Aleksandra Stankovića kako generale ne zavađaju aktualne teme, već Udba, Ćesić Rojs rekao je da je Udba već prošlost i da Udbe više nema.

– To su hrvatski izdajnici koji su presvukli kapute. Vi danas imate puno velikih, kako sebe tuku u prsa, velike Hrvatine i sve ostalo, ukraše Bogu nogu, koji su se okoristili u pretvorbi i privatizaciji, koji su na nezakonit način stekli novce, koji donose novce, recimo, isto tako na prostorima Herceg-Bosne, otkuda ja potječem – donose pune gepeke novca, nitko ne provjerava u Poreznoj upravi otkud im novac, kupuju po Zagrebu velike lokacije, stanove, u kešu donose… I tko štiti? Pa Udba su oni koji štite takve, Porezna uprava i sve ostalo, ne pitaju otkuda porijeklo novca… To su najveći udbaši, rekao je Ćesić Rojs.

Rekao je da je primio i prijeteće poruke, ali da ga nitko ne može zavaditi s kolegama generalima. Poručio je i da bi mu prije ruka otpala nego što bi povukao potpis.

Osvrćući se na optužbe predsjednika RH Zorana Milanovića na račun premijera Andreja Plenkovića, kojega je Milanović nazvao “udbašenko”, Ćesić Rojs rekao je da ni jedan ni drugi nisu Udba. Rekao je da su Milanovića velikom većinom izabrali građani RH te da ga je prihvatio, iako je glasao za Kolindu Grabar-Kitarović.

– Moram priznati, iz dana u dan sve više mi se sviđa i poslije predsjednika Tuđmana, ja otvoreno, jasno i glasno kažem – mi nemamo većeg državnika od gospodina Zorana Milanovića, poručio je.

Ćesić Rojs rekao je i da ne odobrava prepucavanje Milanovića i Plenkovića, dodavši da oni trebaju sjesti za stol.

Crna lista SAD-a

Ćesić Rojs, koji je i dalje na crnoj listi SAD-a, rekao je da se oko toga obratio Plenkoviću i da ga je on primio. Dodao je da su s liste skinuli njegovi suborci Ante Gotovina i Rahim Ademi nakon oslobađajućih presuda.

– A što ću ja donijeti kad nikad nisam bio ni optužen? Nemam što donijeti. I boli me srce, rekao je Ćesić Rojs.

– Ta crna lista pravi mi velike probleme, rekao je također.

– Ne mogu nigdje raditi, nemam tekućeg računa, i onda kad neki kažu “lopov, ovakav, onakav” – kako, majka mu stara, ja dobijem samo na zaštićeni račun 4370 kuna, i za odvjetnike mi pomažu ljudi kojima ja u životu nisam sladoleda platio, dodao je.

O fakultetu

Ćesić Rojs, diplomirani inženjer prometa, također je odbacio insinuacije da je kupio ispite na Prometnom fakultetu, istaknuvši da je studirao 11 godina.

– A, gospodine Stankoviću! Da sam kupovao, ja bih kupio to za mjesec dana, dodao je.

Stanković je primijetio da je njegov mentor Dragan Badanjak osuđen za prodavanje ispita.

– Meni nije prodao nitko niti bih platio nikome. Oni kojima su prodavali, vidite ostale generale – ali ne trebate to, baviti se istragom – oni su završili za pol godine, godinu. A ja sam upisao prije rata, prije nego što sam ušao u HDZ i sve ostalo, rekao je Ćesić Rojs.

O BiH: od mirnog puta do podjele

Osvrnuo se i na pitanje izbornog zakona u BiH i statusa Hrvata.

– Treba pokušati mirnim putem. Krajnja opcija onda, ako već neće – braća su braća, je li tako? Pa se podijele. Idemo se podijeliti. Svak’ sebi. Ne izlaziti iz okvira, pripojiti Republici Hrvatskoj – osnovati Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, pa što onda? Pa neka se češe cijela međunarodna zajednica. To je krajnja točka, rekao je Ćesić Rojs.

“S kime ćemo razgovarati nego s Dodikom?”

Dao je i svoje mišljenje o Miloradu Dodiku, za kojeg je Stanković rekao da vlada na teritoriju gdje se 93 posto protjeranih Hrvata nije vratilo.

– Tko je kriv što se nisu vratili? Jesmo li imali predsjednika dva mandata Stipu Mesića?, upitao se.

– S kime ćemo razgovarati nego s Dodikom? A što bi vi napravili sada da Dodik i Izetbegović nađu zajednički jezik? Onda da bude 2:1, Hrvata nema nigdje, rekao je Ćesić Rojs.

– Moramo razgovarati s crnim vragom ako je u interesu naše domovine, poručio je također.

Foto: HRT