Ukrajinski branitelji iz pukovnije Azov: Ne žele živi u Putinove ruke

Ukrajinski branitelji iz pukovnije Azov: Ne žele živi u Putinove ruke

Ukrajinski branitelji ukopani tjednima u podzemnim skloništima goleme čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta otpora ruskoj vojsci u razorenom lučkom gradu Mariupolju, objavili su u nedjelju da predaja ne dolazi u obzir te će se boriti dok su živi.

“Predaja nije opcija jer Rusija ne mari za naše živote. Nije im važno da nas ostave na životu”, rekao je Ilja Samoilenko, časnik ukrajinske obavještajne službe putem videokonferencije za medije.

“Sve su naše namirnice ograničene. Ostalo nam je vode. Ostalo nam je streljivo. Imamo svoje oružje. Borit ćemo se sve do najboljeg rješenja za izlaz iz ove situacije”, rekao je iz podruma industrijskog kompleksa, javlja Jutarnji list.

“Mi, vojno osoblje garnizona Mariupolj, svjedoci smo ratnih zločina koje je počinila Rusija, ruska vojska. Mi smo očevici”, rekao je Samoilenko govoreći malo ukrajinskim malo engleskim jezikom.

“Borit ćemo se sve dok smo živi da potisnemo ruske okupatore”, rekao je bojnik Svjatoslav Palamar ‘Kalina’ iz ukrajinske pukovnije Azov.

“Nemamo mnogo vremena, intenzivno nas bombardiraju”, rekao je i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne evakuirati ranjene vojnike iz tvornice, prenosi agencija Reuters.

Rusi već tjednima kontroliraju gotovo cijeli Mariupolj. Preostaje im još samo da osvoje golemu čeličanu Azovstal koju ruska vojska bez prestanka bombardira, a silovite borbe vode se i na tlu.

Brojni civili skrivali su se u čeličani zajedno s ukrajinskim borcima u ekstremnim uvjetima sve do subote kada su evakuirane sve žene, djeca i starije osobe, kako je objavila vlada u Kijevu.

Osvajanjem Azovstala Moskva bi mogla oglasiti da je preuzela punu kontrolu nad Mariupoljem, strateški važnom lukom koja je prije rata imala gotovo pola milijuna stanovnika, a danas je taj grad na južnoj točki regije Donbas gotovo potpuno uništen nakon dvomjesečne ruske opsade i bombardiranja.

Foto: Hina