Gordan Lauc hvali AstraZenecu i kritizira nezasitni Pfizer: Zašto je bio čak deset puta skuplji

Gordan Lauc hvali AstraZenecu i kritizira nezasitni Pfizer: Zašto je bio čak deset puta skuplji

Gordan Lauc ponovno se pozabavio Pfizerom i njegovim nevjerojatnim poslovnim rezultatima u pandemijskim godinama.

“Kada je u zemlji koja ima 56% cijepljenih više od 50% hospitaliziranih sa i od covid-19 cijepljeno (za detalje pogledajte originalnu Nenadovu objavu), poprilično je jasno da su priče o „ciljevima cijepljenja“ samo propagandne poruke pandemijskog marketinga. Baš me zanima kako će oni koji su na razini EU donijeli „ciljeve cijepljenja“ te svoje odluke opravdati na sudu.

Naime, postoci cijepljenih o kojima se govori dio su strategije postizanja kolektivnog imuniteta, a kako od ljeta prošle godine znamo da se i cijepljeni često mogu zaraziti, od postizanja kolektivnog imuniteta su odustali svi i ti brojevi već jako dugo nemaju apsolutno nikakvog smisla.

Činjenica je da zemlje koje imaju više cijepljenih imaju i manje umrlih, no gotovo sve smrti su među starima i rizičnima, tako da to što je netko cijepio djecu i mlade nema nikakvog utjecaja na broj umrlih. Primjerice Slovenija ima malo veću razinu cijepljenja od nas, imaju više zaraženih, a puno manje umrlih u ovom posljednjem valu epidemije…

Cjepiva se razvijaju godinama upravo zato da bismo prije široke upotrebe ispitali njihovu dugoročnu učinkovitost, a isto tako i rizike. U ovoj pandemiji cjepiva su napravljena na brzinu koristeći potpuno novu tehnologiju. Zbog toga nisu idealna; s jedne strane ne daju dugoročnu zaštitu, a druge strane imaju prevelik broj ozbiljnih nuspojava.Međutim važno je naglasiti da su i takva neidealna cjepiva značajno umanjila smrtnost u brojnim zemljama.

Tu posebice treba pohvaliti AstraZenecu koja tijekom pandemije cjepivo prodaje po proizvodnoj cijeni. S druge strane Pfizer je odlučio maksimalizirati profit i njihovo cjepivo je i deset puta skuplje od AstraZenecinog. Također je odlučio maksimalizirati profit tako što je kroz međunarodne organizacije izlobirao „ciljeve cijepljenja“ te putem neizravnih metoda prisile i ucjene postigao da države zdravu djecu, mlade i one koji su preboljeli covid prisiljavaju na cijepljenje.

Prošle godine od cjepiva su zaradili 38 milijardi dolara. Njihovi dioničari su sigurno sretni, no nažalost nusprodukt takvog pristupa je kolaps povjerenja u cjepiva i zdravstveni sustav općenito, što će na kraju rezultirati s više smrti, nego što ih je cjepivo spasilo”, ističe Lauc.

Foto: Hina