Govor gubitnika Plenkovića: Nisam zadovoljan, vidjet ćemo što je moglo biti bolje

Govor gubitnika Plenkovića: Nisam  zadovoljan, vidjet ćemo što je moglo biti bolje

HDZ Andreja Plenkovića prema službenim  rezultatima imati četiri mandata u Europskom parlamentu. Šef stranke nije zadovoljan rezultatom, ali zadovoljan je time što se odaziv birača povećao u odnosu na prošle europske izbore i što je HDZ na izbore išao samostalno.

“Sada smo praktički došli na 30 posto, hrvatski se birači postupno identificiraju s europskim temama. To je jako dobro i hvala svima koji su sudjelovali u ovim izborima. Čestitam i svim drugim kandidatima koji su dobili povjerenje hrvatskih građana i koji će sigurno zastupati hrvatske interese u EP-u”, rekao je Plenković obraćajući se članstvu koje u stožeru dočekalo njegov dolazak.

“Ono što je važno jest da je HDZ na ove izbore principijelno i konsenzualno išao samostalno. To je odluka iza koje stojimo, smatram da je ta odluka ispravna i dobra. Ono što se dogodilo je očito velika disperzija glasova. U takvim okolnostima, očito je da je nekih 1000-1500 glasova nedostajalo HDZ-u za peti mandat. Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan što smo išli samostalno”, rekao je Plenković dodajući i kako je to “stečevina HDZ-a” i njegove izrazito proeuropske Vlade.

“Uskoro će se vidjeti tko su snage koje rješavaju nagomilane probleme hrvatske tranzicije”, poručio je premijer naglašavajući kako će se zastupnici HDZ-a u EP-u zalagati za europske vrijednosti kao što su to činili i do sada.

Na HDZ-ovoj listi izabrana je Željana Zovko kao zastupnica iz Bosne i Hercegovine, a premijer smatra da je time poslana snažna poruka Hrvatima u toj zemlji.

“Ovo je jedan proces koji je važan za HDZ, već ćemo sutra krenuti u analizu i vidjeti što smo mogli učiniti bolje. Današnji dan je za nas relativna pobjeda, bilo bi nam draže da je to nagrađeno petim mandatom, ali to će očito pričekati sljedeći ciklus”, rekao je premijer. Atmosfera u stožeru HDZ-a bila je  komorna, a  mnogi visoki dužnosnici nisu mogli skrivati šok i nevjericu. Jedan od najpotresenijih bio je  Gordan Jandroković.