Grmoja kritizirao Milanovića zbog izjave o uhićenjima: Imam osjećaj da je nekako zabrinut

Grmoja kritizirao Milanovića zbog izjave o uhićenjima: Imam osjećaj da je nekako zabrinut

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja bio je gost N1 Studija uživo. Grmoja je i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije te je komentirao aferu Janaf i borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

“Za obračun s korupcijom treba imati političke volje i potrebna je transparentnost. Mislim da je to osnovni alat za borbu protiv korupcije, a ja je kod Plenkovića i vladajuće većine ne vidim. Dapače, kao čelnik jednog radnog tijela Hrvatskog sabora, već tri godine i više suočavamo se s činjenicom da Vlada i MVEP ne žele dostaviti putne naloge vezane uz jedan slučaj i konstantno odbijaju to napraviti. To pokazuje da imamo obračun s korupcijom samo kada se dogode ovakva uhićenja, kada netko zaglibi toliko da jednostavno bude sve očito, kada imamo gotovu stvar. Pitanje je kakav će biti epilog ovih spektakularnih uhićenja”, kazao je Grmoja.

Smatra da je najbitnije provesti reformu pravosuđa koja će skratiti trajanje procesa.

“Ono što je svakako potrebno je najava da će se skratiti trajanje procesa. S ovakvim pravosuđem gdje procesi traju desetak i više godina, gdje imamo zastare, ne možemo se obračunati s korupcijom. Bitnije je da kazna bude brza, nego da bude prestroga. To nažalost sada nije u Hrvatskoj slučaj i to moramo mijenjati.”

Svi veliki slučajevi, poput primjerice Agrokora, godinama se rješavaju, a Grmoja navodi da su stoga nužne promjene.

“Kada predmet ode na viši stupanj, nema povratka na niži. Potrebno je kompletno ubrzati naše pravosuđe i očekujem da će Vlada dati takve zakonske prijedloge, a mi nećemo prestati a tome inzistirati. Ali, i da napravimo te zakonske izmjene to ne znači da ćemo se u Hrvatskoj obračunati s korupcijom.”

Osvrnuo se i na rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

“Žele smanjiti ovlasti Povjerenstva, umjesto da se ono ojača. Ako imamo situaciju da Vlada ne želi povjerenstvu dostaviti putne naloge ili radnom tijelu Hrvatskog sabora, a u Poslovniku stoji da se mora dostaviti, to je zapravo kršenje Poslovnika, a on ima snagu zakona”, ističe Grmoja.

Grmoja ističe da se tim ne šalje samo neka poruka nego da je to kršenje zakona.

“Tu nije pitanje samo poruke, nego je to kršenje zakona. Ako Vlada krši zakon, a nitko na to ne reagira, kako možemo govoriti o borbi protiv korupcije?!”

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je naveo da su se uhićenja trebala odviti čim se saznalo za mito.

“U nekim situacijama pohvalio sam Milanovića, no ovdje ga moram kritizirati, predsjednik ne može znati što je bilo u istrazi, što su istražitelji trebali raditi. Imam osjećaj da je on nekako zabrinut jer je on bio u određenim kontaktima s Kovačevićem pa bi njemu možda odgovaralo da je ta istraga prije prekinuta. Mislim da je ovdje izašao iz svojih ovlasti i dosta se subjektivno ponio prema ovom slučaju”, smatra Grmoja.

Komentirao je i ‘pucanje mjera’ zbog čega konstantno u medijima izlaze pojedini detalji o istrazi.

“Volio bih da to ne izlazi u medijima. Mislim da je nedopustivo da nam konstantno pucaju mjere, da nakon određenih uhićenja u medijima čitamo o detaljima istrage. To je ono što se niti u jednoj ozbiljno zemlji ne smije događati, iako bi svima bilo zanimljivo čitati tko je sve bio u kontaktu s Kovačevićem. Mislim da bi bilo puno bolje i za pravosuđe i za društvo kada o tome ne bismo čitali u medijima”, kazao je Grmoja.

Dodao je kako većina građana sumnja da će počinitelji biti kažnjeni.

“Mislim da većina građana čak i ne očekuje kazne za počinitelje, ali očekuje da netko tko se okoristio, uzeo toliko novca, da dio tog novca ili sve vrati. Nažalost, to se tako ne događa”, rekao je.

Grmoja navodi kako ne bi trebalo provoditi neke političke sankcije nad osumnjičenima dok se ne dokaže jesu li krivi.

“Problematično je da nekoga onemogućujete u političkom djelovanju samo na temelju istrage, optužnice. To je dosta rigorozno i upitno. Tu treba biti jako oprezan. Ono što je nama potrebno je brzo i efikasno pravosuđe, tada će mnoge stvari biti drugačije. Političari i dužnosnici će se bojati ući u bilo kakve koruptivne radnje jer će znati da će zbog toga snositi posljedice, a ovako svatko sebi svašta dopušta”, zaključio je Grmoja.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments