Grmoja optužio Plenkovića da se ponaša kao Vučić pa otkrio: Izaslanstvo HGK je na ekskurziji u Dubaiju

Grmoja optužio Plenkovića da se ponaša kao Vučić pa otkrio: Izaslanstvo HGK je na ekskurziji u Dubaiju

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u Novom danu gdje je komentirao rušenje kvoruma u Saboru nakon što je odlučeno da se u petak neće glasati o ukidanju obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

“Prekršili su poslovnik, maknuli s dnevnog reda naš zakon i mi smo morali nekako odgovoriti. Sve njihove optužbe, da smo žrtvovali Banovinu – jednini koji je žrtvovao Banovinu i poduzetnike i obrtnike i koji se išao skrivati iza bolesnog Tuđmana jesu Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Oni su žrtvovali sve to samo kako opozicija ne bi ostvarila malu pobjedu. Ovo je bio zakon koji je bio u prvom čitanju. Da je i prošao prvo čitanje, to ništa ne bi značilo za vladajuće, ali oni nisu to željeli dopustiti samo da se ne pokaže kako je vladajuća većina u problemu”, rekao je Grmoja.

Nejedinstven član među vladajućom većinom

Čini se da u HDZ-u postoji podijeljen stav kada je u pitanju obvezna članarina u HGK-u, a HSLS je također jedan od onih koji bi mogao podržati ukidanje ove članarine.

“Oni ne bi ni organizirali jučer glasovanje da je bio problem u Tuđmanu. Nije zadatak opozicije da drži kvorum, posebno ne ako se vladajući na ovakav način ponašaju prema opoziciji i prema svim poduzetnicima, radnicima koji su zahtijevali da se makne taj nepotreban namet. Koju imamo poruku premijera? Kakvi su to poduzetnici ako im je puno 42 kune? Ne radi se o tome, nego o tome da poduzetnici nisu zadovoljni uslugom koju dobivaju od HGK i da u ovom ludilu, potpunom zatvaranju kojem svjedočimo više ne žele plaćati tolike namete državi koja ne daje uslugu kakvu oni zaslužuju”, rekao je Grmoja i dodao:

“Oni nisu željeli priznati poraz, da je vladajuća većina podijeljena, da postoje stranke u vladajućoj većini koje podržavaju prijedlog Mosta i oporbe i onda su napravili ovo. Zapravo su oni povukli prvi potez, a opozicija je na to reagirala.”

Grmoja ističe da će se neke stvari u HGK-u morati mijenjati jer poduzetnici nisu zadovoljni uslugama koje Komora nudi.

“Nitko ne želi uništiti tu instituciju, HGK može nastaviti postojati, ljudi joj mogu, ako žele, plaćati članarinu, ali ona ne bi trebala biti prisilna. Ona bio morala davati neke usluge poduzetnicima i to je jedini način kako da se HGK reformira. Vidimo i da je izaslanstvo HGK na ekskurziji u Dubaiju i ljudima je dosta trošenja novca na jedan netransparentan način. Nezadovoljni su uslugom i vladajući će morati nešto mijenjati.”

Grmoja je dodao da bi prihvatio i da se izazove izvanredna sjednica na kojoj bi se glasalo o članarini u HGK-u i obnovi Banovine.

“Plenković sebi sve dopušta”

O izjavi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da ovaj potez opozicije nikad neće zaboraviti, Grmoja kaže da je to nastup ‘vučićevskog tipa’.

“Sve više Plenković poprima te manire i nevjerojatno da je iskoristio bolesnog zastupnika da bi napao oporbu. To je toliko bešćutno, nemoralno, ali očito da Andrej Plenković sebi sve dopušta. Kao što je on rekao da ovo neće zaboraviti oporbi, mi nećemo biti takvi. Ne vodimo se mržnjom, kao čovjeku mu želimo sve najbolje, očito se pogubio ali mu ovakav nastup neće zaboraviti hrvatski građani, poduzetnici i obrtnici”, poručio je Grmoja.

Grmoja smatra da je HDZ u velikim problemima uoči lokalnih izbora.

“Imali smo u deset dana jednog župana, jednog gradonačelnika i sada na kraju člana Predsjedništva HDZ-a. To pokazuje koliko je duboko korupcija metastazirala u HDZ-u, koliko nam je potreban obračun s korupcijom. Zastrašujuće je da s najviših razina u državi imamo poruke da su problem oni koji prijavljuju nepravilnosti, a ne oni koji sudjeluju u koruptivnim radnjama”, istaknuo je Grmoja.

Foto: Hina