Miroslav Šeparović opet u službi HDZ-a i Vladimira Šeksa: Zašto želi da o sukobu interesa odlučuje sporni Đuro Sessa

Miroslav Šeparović opet u službi HDZ-a i Vladimira Šeksa: Zašto želi da o sukobu interesa odlučuje sporni Đuro Sessa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je u razgovoru za Jutarnji list da bi na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebao biti šef Vrhovnog suda, a u Povjerenstvu bi trebala biti po dva člana koje predlažu oporba i dva parlamentarna većina.

“S obzirom na važnost odluka koje donose, da one izravno utječu na političke odnose, možda bi trebalo razmisliti da se po uzoru na Državno izborno povjerenstvo u budućnosti Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa izabere tako da u njemu budu dva člana koja je predložila oporba i dva koja je predložila parlamentarna većina čime bi odluke Povjerenstva dobile dodatni legitimitet, a da predsjednik Povjerenstva bude predsjednik Vrhovnog suda po položaju.

Možda bi to, uz precizniji zakon s jasnijim ovlastima Povjerenstva, pridonijelo smirivanju tenzija kojima svjedočimo, ali i boljem razumijevanju rada Povjerenstva i njihovih odluka”, kazao je Miroslav Šeparović za Jutarnji list.

Njegova  izjava može se povezati s  učestalim napadima  na Povjerenstvo za odlučivanje  o sukobu interes koje dolaze od HDZ-a.  Ako bi se ostvario  Šeparovićev prijedlog, to bi značilo da bi njegov  kum Vladimir Šeks ponovno  ojačao svoj utjecaj jer je poznato da  nijedno značajno imenovanje u sudstvu  u posljednje vrijeme nije prošlo bez njegova  blagoslova. Zanimljivo je i to da je Đuro Sessa bio protiv toga da imovinske kartice sudaca bude dostupne javnosti, a  imao je  i  poslovne odnose s Ivicom Todorićem koje nikada do kraja nije razjasnio. Šeparović je prijatelj i “zemljak”  šefa kluba zastupnika HDZ-a  Branka Bačića koji je također u kumskim odnosima s Vladimirom Šeksom.

Foto: Đuro Sessa/Hina