Radikalni ljevičar iz BiH protjeran iz Hrvatske: Tvrdi da je bio “špijun” HVO-a, obožava Tita, Mao Ce Tunga i Castra

Radikalni ljevičar iz BiH protjeran iz Hrvatske: Tvrdi da je bio “špijun” HVO-a, obožava Tita, Mao Ce Tunga i  Castra

Ministarstvo unutarnjih poslova i Sigurnosno obavještajna agencija državljaninu BiH nisu odobrili nastavak boravka u Hrvatskoj. Zato se javio Indexu, i to s pričom kao iz špijunskih romana. Navodno je pripadnik HVO-a, koji je pod zapovjedništvom Tihomira Blaškića radio na “poslovima posebne namjene”.

“Istraživao sam tko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gdje ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje”, dodavši da smatra da ga žele protjerati baš zbog saznanja koja je dobio u ratu.

Tvrdi da je u Hrvatskoj boravio više desetljeća. Bio je oženjen za pokojnu hrvatsku državljanku sa statusom braniteljice, i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u izvanbračnoj zajednici s hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci.

U međuvremenu, u obranu “špijuna HVO-a” stale su i Pupovčeve Novosti.

Za što ga tereti SOA? Za lijevi radikalizam.

“Predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak jer u svojim javnim istupima odobrava nasilne i izvaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u RH, te veliča određene povijesne ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja KD (kaznenih djela op. aut.) međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta.

S obzirom na to što je opisano, stojimo pri prosudbi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira”, stoji u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se odbija produljenje privremenog boravka u Hrvatskoj državljaninu Bosne i Hercegovine.”

“Čvrsto sam uvjeren da živimo u fašizmu”

“Da, simpatični su mi Tito, Mao, Che, Castro, i to sam pisao na Facebooku. Zbog toga više ne smijem živjeti u Hrvatskoj”

“Kad god sam na Facebooku pisao o Titu, Che Guevari, Baader-Meinhofu, Crvenim brigadama, jasno sam dao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili. Ja sam pacifist”, rekao je za Index.

Kako je radikalni ljevičar i simpatizer komunizma došao u poziciju za HVO raditi poslove “posebne namjene”, nije objasnio.

“Ne žele me valjda potjerati zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu i da svatko tko nije desničar i nacionalist, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Baader-Meinhof, da nam ‘kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih'”, nastavlja te dodaje da za mjesec dana mora napustiti Hrvatsku.

SOA opovrgava priču

Međutim, navode BiH državljana opovrgava sama SOA. U njenom priopćenju stoji da dotični ne posjeduje ni vojnu knjižicu ni uvjerenje o ratnom putu.

On je Indexu poslao dokument koji navodno potvrđuje da je bio pripadnik HVO-a. Radi se o tajnoj zapovijedi Tihomira Blaškića.

“Lice izvršava specijalne zadatke posebne namjene i ima mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti. Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu suradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se imaju smatrati vojnom tajnom”, stoji u Blaškićevoj zapovijedi od 28. travnja 1993. godine.

“Ta zapovijed zvuči kao dozvola za ubojstvo, ali ja sam tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih. Istraživao sam tko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gdje ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje”, kaže Indexov sugovornik koji smatra da ga se iz Hrvatske želi potjerati baš zbog njegovih ratnih saznanja.

Zašto taj dokument nije pokazao SOA-i, i zašto ga SOA nije uvažila, nije poznato. Bez obzira na to, u Novostima su odlučili nekritički prihvatiti navode anonimne osobe.

Isto tako je nepoznato zašto s eventualnim saznanjima o kriminalnom djelovanju nije izašao u javnost.

SOA: Veličanje terorizma predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost

Na upit Index-a odgovorila je i Sigurnosno-obavještajna agencija.

“Izvješćujemo Vas da se sukladno članku 53. Zakona o strancima (dalje: Zakon), stranom državljaninu može produžiti privremeni boravak u Republici Hrvatskoj ukoliko, uz ostale uvjete iz istog članka Zakona, ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost ili javno zdravlje. Sukladno članku 5. Zakona, sigurnosnu provjeru za stranca u svrhu utvrđivanja razloga nacionalne sigurnosti provodi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). SOA ne komentira konkretne slučajeve, ali Vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, odgovorili su nam iz SOA-e. Na pitanje o listi proskribiranih imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati nisu nam odgovorili.

Foto: Denis Cerić/Hina