Raspudić o Kovačevićevom klubu: Podsjeća me na masonsku ložu u Italiji koja je bila država u državi

Raspudić o Kovačevićevom klubu: Podsjeća me na masonsku ložu u Italiji koja je bila država u državi

Nakon što je MOST pokrenuo inicijativu za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu DORH-a., a SDP, vidjeli smo za idući tjedan sazvao Sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost zbog afere Janaf, s Ninom Raspudićem razgovarala je RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

“Saborsko istražno povjerenstvo ne može se naravno baviti istragama koje su u tijeku, ali se može baviti puno većim i širim problemom koji je pokazala ova afera, a to je rad DORH-a. Mi imamo situaciju da opetovano pucaju istrage, to smo vidjeli u primjeru afere SMS, Vjetroelektrane i sada Janaf. Vidimo da cure informacije u medije. Narod se zabavlja čitajući gdje će što iscuriti, to se očito pušta dozirano i ciljno. Pa onda imamo ustrašene aktere koji se sami konkretno prijavljuju da su bili u Klubu, ne znajući hoće li iscuriti nešto što je snimano kada su i oni bili tamo”, kazao je Raspudić.

Kazao je kako se ne mogu čekati godišnja izvješća DORH-a, već treba djelovati.

“Postoje godišnja izvješća, ali ovo je jedna izvanredna situacija. Mi ne možemo čekati to izvješće i upravo zato smo incirali i razgovarali s oporbom i postigli dogovor. Nacrt o osnivanju istražnog povjerenstva je gotov, neke stvari će se pobrusiti i on ide u proceduru ovaj tjedan. Bez ikakvog cinizma izražavam nadu da će HDZ i ostali iz vladajuće većine podržati osnivanje istražnog povjerenstva jer ako ga ne podrže povećavaju sumnju na vlastiti račun. Ono na čemu će biti fokus su problemi u istragama, prije svega rada DORH-a”, rekao je Raspudić.

Kazao je kako on nije bio u famoznom Kovačevićevom Klubu.

“To očito pokazuje da sam nitko i ništa u Zagrebu i političkoj Hrvatskoj, ali ironiju na stranu, to je jedna zabrinjavajuća situacija. Osobno neka kap koja je prelila čašu, kad sam vidio i da je zapovjednik vojske bio. Pa predsjednik suda, pa bivši predsjednik, suprug bivše predsjednice, tri ministra… Jedan je čak i priznao da je službeni mobitel ostavljao na ulazu.

Mene je to podsjetilo na jednu aferu u Italiji prije 40 godina oko masonske lože propaganda due P2, gdje su u jednoj istrazi otkrili popis 980 članova te paramasonske lože na kojoj je bio vrh te politike, vojske, obavještajnih službi, vlasnici velikih medija i čak ugledni politički novinari. Tada je pala Vlada jer je i šef ureda premijera bio na tom popisu. Postojala je jedna čitava država u državi bez ikakve kontrole. Mi ovo moramo prekopati, meni to upućuje da postoji neka siva zona u kojoj se donose ključne odluke u ovoj državi, a to je daleko od mjesta gdje se trebaju donositi, a to je Sabor”, zaključio je.

Komentirao je i sastanak vrha hrvatske vlasti s predstavnicima vlasti u BiH.

“Smatram da je dobar novi dodatni interes vrha RH za situaciji u BiH. Dobro je da su pozvali Dodika kao legitimnog predstavnika Srba i Republike Srpske što je pola države. Dobar je bio i sastanak s Čovićem i Izetbegovićem. Hrvatska javnost je konačno mogla vidjeti s kakvom mrzilačkom i manipulativnom politikom se bore Hrvati u BiH već godinama, mislim na zabrinjavajuće stavove Izetbegovića”, objasnio je.

Komentirao je i hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

“Možda je nakon 20 godina vrijeme da Zagreb malo odahne od Hercegovaca. S druge strane nije loše razmišljati u kontinuitetu, ono što mogu reći je da imamo niz ljudi koji mogu biti potencijalni dobri kandidati. Ne mogu potvrditi ni opovrgnuti jesam li i ja među njima”, kazao je Raspudić.

Foto: Edvard Šušak/Hina