Hasanbegović: Samo geopolitički diletanti mogu misliti da je nama svejedno hoće li uspjeti ruska agresija. Zašto kritizira Milanovića?

Hasanbegović: Samo geopolitički diletanti mogu misliti da je nama svejedno hoće li uspjeti ruska agresija. Zašto kritizira Milanovića?

Hrvatska neće na svom teritoriju obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika. U Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gostovao je potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović koji je glasao za obuku.

Hasanbegović je objasnio da je za razliku od ostalih članova svog Kluba glasao za jer on smatra da je njegov Klub danas argumentirano artikulirao konkretne poglede na tu problematiku.

“Nismo se skrivali iza ustavnopravnih dosjetki, niti se bavili politikantstvom. Politika je ozbiljna djelatnost. U nekim stajalištima mogu postojati razlike, po mom sudu, ovo nije nebitno pitanje, ono je pretvoreno u nebitno pitanje, ovo je vrlo važno pitanje, koje ima svoju moralnu, političko nacionalnu, vanjskopolitičku, geopolitičku dimenziju i to je meritum odlučivanja za mene”, kaže Hasanbegović.

Penava i drugi članovi njegovog kluba kažu da je to 101. stvar kojom se vlada i država trebaju baviti. Hasanbegović kaže da je to stvar interpretacije. “Po mom shvaćanju politike, svako pitanje je jednako važno. A ključna zadaća političara je donositi odluke i imati stajalište o svakom pitanju”, kaže Hasanbegović.

“Radi se o načelnom pitanju potpore i solidarnosti s ukrajinskim narodom, s kojim hrvatski narod dijeli zajedničko povijesno iskustvo borbe za državnu neovisnost i nacionalnu samobitnost koja je stoljećima nijekana. Drugo, ono ima važnu vanjskopolitičku i geopolitičku dimenziju. Mi nismo neutralna strana u ovom sukobu i reći da je za nas irelevantno koji će konačni epilog biti ruske agresiju na Ukrajinu je bespredmetno i trivijalno. Poslije Ukrajine, Hrvatska je jedna od najzainteresiranijih za epilog toga sukoba. Samo geopolitički diletanti mogu misliti da je nama svejedno hoće li uspjeti ruska agresija i hoćemo li mi na Savi i Uni u svom susjedstvu imati novu Abhaziju”, kaže Hasanbegović.

Kaže i da nije tumač stajališta Ivana Penave.

“Mi nismo neutralna država. Već smo slali konkretnu pomoć Ukrajini i članovi smo stanovitih vojno političkih saveza i podsjećam, što je vrlo važno, kako ova odluka o misiji Europske unije za izobrazbu ukrajinskih vojnika donesena je jednoglasno putem predstavnika svih članica Europske unije”, kaže saborski zastupnik i dodaje kako je u vojnom smislu simboličnoj političkoj odluci jer Hrvatska nije Poljska ili Njemačka, ima svoje vojno-sigurnosne okvire u kojima može pomoći.

Kaže kako ne bi htio banalizirati stvar. Postoje sličnosti između Domovinskog rata u Hrvatskoj i ovog u Ukrajini, ali da postoje i supstancijalne razlike. “U mom odlučivanju je taj aspekt bio irelevantan” i kaže kako je prihvaćanje ove odluke bilo u svakom političkom interesu Hrvatske i dodaje da je meritum rasprave kontaminiran.

“Na sreću nije došlo do geopolitičkog ili vanjskopolitičkog raskola u našoj politici već je odlučivanje o meritumu kontaminiramo politikantskim obilježjem hrvatske politike, stanovitim odnosima na relaciji predsjednik Republike Hrvatske – predsjednik Vlade, ali za mene kao odgovornog čovjeka koji ima vrlo jasna politička stajališta je to potpuno irelevantno”, kaže Hasanbegović i dodaje da su fotelje Plenkovića i Milanovića obrnute da bi opet isto glasao.

Hasanbegović kaže da hrvatska politika pokazuje nedoraslost, da su hrvatski političari politikanti i demagozi različitih vrsta i neozbiljni.

“O ustavnosti zakona odlučuje Ustavni sud”

“Ovdje se radi o vjerodostojnosti hrvatske politike i svih aktera hrvatske politike. U ovom pitanju dominirao je odnos između Milanovića i Plenkovića i dio je aktera je prihvatio tu iskrivljenu logiku da se u Hrvatskom saboru odlučuje o odnosu između ta dva središta moći. “O ustavnosti zakona odlučuje Ustavni sud”, kaže Hasanbegović i dodaje da ako nema dogovora između dva brda da Hrvatski sabor odlučuje kvalificiranom ili ustavotvornom većinom.

Je li bila greška u startu kad su ministri Radman i Banožić u Belgiji pristali na ovu obuku bez konzultacija s predsjednikom države Hasanbegović kaže da on ne zna jesu li oni to napravili i držali se procedura.

“U javnosti je od početka ruske agresije na Ukrajinu Milanović artikulirao određena stajališta koja su meni osobno potpuno neprihvatljiva, ali su legitimna. Drugim riječima je ne znam potankosti tog odnosa. Ali njemu je prijedlog za obuku ukrajinskih vojnika upućen, a Predsjednik Republike nije odgovorio, a u javnosti je javno artikulirao stajalište da se tome protivi”, kaže Hasanbegović i dodaje da ne smije doći do paralize vanjske politike te da zato postoji Hrvatski sabor koji većinom donosi odluke i Ustavni sud koji propituje ustavnost tih odluka.

Hasanbegović kaže da u politici ima jasna stajališta i da njemu nisu bile potrebne konzultacije s HDZ-om.

“U konačnici poštujem sve one koje imaju suprotstavljene poglede. Ali mi imamo u taboru takozvane ljevice koja se ponaša kao političko siroče Predsjednika Republike, kao punoljetni ljudi koji još uvijek traže političkog oca, koji nisu bili u stanju reći načelno jesu li za ili protiv”, smatra Hasanbegović.

Foto: Hina