Poznati demograf oduševljen Orbanovim mjerama: Na njega bi se trebali ugledati Plenković i Kolinda

Poznati demograf oduševljen Orbanovim mjerama: Na njega bi se trebali ugledati Plenković i Kolinda

Postojeće stambene mjere koje država nudi političke su, a ne demografske naravi – mišljenje je demografa Stjepana Šterca, koji kaže kako su te mjere nedovoljne da bi zaustavile iseljavanje mladih i pad populacije.

– Takve su mjere najviše u interesu građevinara, kojima se otvara dodatno tržište. Kad drugih, boljih demografskih mjera nema, i ove se postojeće takvima nazivaju. U Hrvatskoj se čak i oslobađanje od tunelarine dijela stanovništva naziva demografskom mjerom – kaže Šterc te, kao najbolji primjer pravih demografskih mjera, navodi Mađarsku.

Mađarska je, podsjetimo, odlučila u potpunosti osloboditi poreznih davanja žene sa četvero i više djece, a mlađe od 40 godina koje sklope brak imat će pravo na zajam od 36.000 eura, čiji se iznos otplate smanjuje za jednu trećinu rode li dvoje djece, odnosno zajam uopće ne moraju vratiti rode li troje djece, piše Novi list.

Obitelji s troje i više djece imat će pravo na subvenciju od osam tisuća eura za kupnju vozila sa sedam sjedala, dok će i bake i djedovi koji čuvaju djecu umjesto roditelja imati pravo na određenu naknadu za taj nimalo lagan posao. Poznati demograf zapravo sugerira da bi se premijer Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebali ugledati na mađarskog premijera Viktora Orbana.

Foto: Denis Cerić/Hina