Sumrak pravosuđa: Bandićev zastupnik Lacković podržao unapređenje suca koji je njegovoj supruzi dosudio 40.000 kuna za duševne boli

Sumrak pravosuđa: Bandićev zastupnik Lacković podržao unapređenje suca koji je njegovoj supruzi dosudio 40.000 kuna za duševne boli

Sudac Alen Golub, najširoj javnosti poznat kao sudac koji je nepravomoćno dosudio najveću odštetu u povijesti Podravskog lista zbog duševnih boli od 40.000 kuna Sanji Lacković, supruzi saborskog zastupnika i nekoć gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića, 22. veljače na sjednici Državnog sudbenog vijeća napredovao je od suca Općinskog suda u Koprivnici u suca Županijskog suda u Bjelovaru.

Glas mu je dao i Željko Lacković, član Državnog sudbenog vijeća, čijoj je supruzi sudac Golub omogućio da preboli duševne boli koje joj je prouzročio Podravski list. Ni Lacković, ni Golub nisu smatrali za shodno tražiti izuzeće zbog sukoba interesa i sumnje u nepristranu odluku zbog zajedničke povijesti.

Sanji Lacković je, podsjetimo ukratko, bio sporan naslov u Podravskom listu “Kad je drugi nisu htjeli” – sažetak izjave koju je dao njezin suprug da je konkurirala na dosta natječaja na području županije i nikad nije bila pozvana na razgovor. Podravski list je otvorio problem nepotizma prilikom zapošljavanja Sanje Lacković u knjižnici, čiji je osnivač Grad, u trenutku kad joj je suprug najmoćniji čovjek u Đurđevcu.

Sam Željko Lacković, kad smo ga nazvali i pitali je li prilikom izbora Goluba u Županijski sud tražio izuzeće, nije bio voljan razgovarati s Jutarnjim listom. “Tražite zapisnike pa ćete sve vidjeti”, kratko je odgovorio Lacković, sugerirajući usput da s izborom i napredovanjem suca Goluba nije imao ništa, piše Jutarnji list.

Zbog bliskosti suca Goluba i Lackovića Podravski list je tražio da se sudac Golub izuzme od odlučivanja u njihovu slučaju. Glavni urednik Podravskog lista, Robert Mihaljević, upozoravao je da su Golub i Lacković u dobrim odnosima i kućni prijatelji, a to je saznanje dobio iz prve ruke jer je Lacković i sam prije radio kao odvjetnik te zastupao Podravski list. No, taj je zahtjev odbijen, a Podravskom listu dosuđena kazna od 40.000 kuna, što je glavni urednik ironično komentirao kako je “dosuđena odšteta pokazala zbog čega smo tražili izuzeće” i naveo kako su im i banalna pitanja, tipa tko je osnivač knjižnice, bila zabranjena.

Foto: N1