Kolakušić objavio presudu: Ovo je dokaz da Jutarnji list širi laži o meni

Kolakušić objavio presudu: Ovo je dokaz da Jutarnji list širi laži o meni

“Jutarni list, odnosno njegov izdavač HanzaMedia pravomoćno je osuđen zbog širenja laži protiv suca Mislava Kolakušića u tekstu njihove novinarke Slavice Lukić. Presudom od 29. svibnja 2017. odbačene su sve žalbe Jutarnjeg lista i presuda kojom je taj dnevni list kažnjen zbog javnog klevetanja suca Kolakušića postala je pravomoćna. Osuđeni su na isplatu povećeg novčanog iznosa i dužnost ispravka informacija kojima su namjeravili trajno neutralizirati suca Kolakušića iz javnog života.

U jeku afera povezanih sa, po mnogima, kriminalnim predstečajnim nagodbama, Jutarnji list je putem naslovnice tiskanog izdanja, a onda i preko svog internetskog portala lansirao tekst u kojem je iznio čitav niz lažnih i uvredljivih kvalifikacija. Sud je u presudi kojom je osudio Jutarnji list pobrojao čitav niz lažnih informacija koje su javno plasirali s očitom namjerom da sudac Kolakušić prestane “praviti probleme” u slučajevima predstečajnih nagodbi. Laži, poluinformacije i neprovjereni iskazi, sve su to metode svojstvenije medijskom podzemlju nego dnevnim novinama koje za sebe žele vjerovati da su perjanica novinarstva. No, sami su odabrali postupanje koje, prema sudskoj presudi, ima sva obilježja povrede temeljnih prava i sloboda čovjeka i građanina zajamčenih Ustavom”, piše Antikorupcija.hr.

Sud je u tom postupku nedvojbeno utvrdio da je Jutarnji list iznio čitav niz lako dokazivih laži. Sud je provedbom dokaznih radnji utvrdio da je Jutarnji list lagao o tome da sudac Kolakušić nije poznat po marljivosti i ažurnosti za vrijeme rada na Upravnom sudu. Nadalje, neistinite su bile tvrdnje da se sudac Kolakušić u više navrata kandidirao za suca Upravnog suca, neistinite su optužbe Jutarnjeg lista o držanju sto presuda u ladicama itd. U presudi od 18 stranica detaljno su pobrojane sve iznesene neistine i podmetanja kojima se Jutarnji list diskvalificirao iz svakog meritornog i objektivnog izvještavanja o radu suca Kolakušića.

Najnoviji napadi na suca Kolakušića iz Jutarnjeg lista dolaze po istoj formuli, od iste novinarke i sa gotovo identičnom uredničkom opremom. Interesi se mijenjaju, naručitelji se mijenjaju, a Jutarnji list ostaje tu, uvijek na dispoziciji za medijsko “odrađivanje” nepoćudnih i svih onih opasnih po uhodani sustav.