Policija već “presudila”: Neće podignuti kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac

Policija već “presudila”: Neće podignuti kaznenu prijavu protiv ministrice Žalac

Policija protiv ministrice Gabrijele Žalac zbog prometne nesreće u kojoj je teže ozlijeđena djevojčica neće podignuti kaznenu prijavu jer nisu utvrđeni elementi kaznenog djela.

Zbog mnogobrojnih medijskih upita policija je u utorak poslijepodne poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

‘U slučaju saznanja da je došlo do prometne nesreće u kojoj ima smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih osoba, policijski službenici izlaze na mjesto događaja i žurno poduzimaju sve radnje koje ne trpe odgodu (pružaju pomoć unesrećenim, pozivaju Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i slično) te pristupaju provođenju očevida prometne nesreće.

Ako dođu do saznanja da je u prometnoj nesreći osoba smrtno stradala ili je zadobila teške tjelesne ozljede, o prometnoj se nesreći obavještava nadležno državno odvjetništvo koje potom ili prepušta obavljanje očevida policijskim službenicima ili preuzima rukovođenje očevidom te se očevid obavlja uz stručnu pomoć policijskih službenika.

Nakon provedenih izvida, ako su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava, a ako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće. U Izvješću se dostavljaju sve činjenice i okolnosti koje su utvrđene tijekom obavljanja očevida te se navode druge radnje koje su poduzete (razgovori sa svjedocima, sudionicima i drugo).

Nadležno državno odvjetništvo na temelju dostavljenog ili nalaže daljnje poduzimanje mjera i radnji ili donosi državno-odvjetničku meritornu odluku za konkretni slučaj. Državno odvjetništvo može naložiti provođenje daljnjih izvida ili izvođenje nekih dokaznih radnji.

Ako je sudionicima prometne nesreće utvrđen određeni prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršaj se sankcionira’, stoji u priopćenju policije.

Podsjetimo, Žalac je u subotu ujutro u Vinkovcima vozeći bez valjane vozačke dozvole, naletjela na desetogodišnju djevojčicu, piše tportal.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina