Torcida odgovorila Bruni Mariću i njegovom VAR-u: Skandalozan ste koktel neznanja, podlosti i kriminala

Torcida odgovorila Bruni Mariću i njegovom VAR-u: Skandalozan ste koktel neznanja, podlosti i kriminala

Ne stišava se bura oko skandala s VAR-om nakon utakmice Varaždina i Hajduka.
Nakon današnje press konferencije predsjednika komisije sudaca, Bruna Marića, koji je bez ikakvih dokaza ponovno pokušao “oprati” sudačku nekompetentnost i previde u Varaždinu, javila se i Torcida. Podsjetimo, Marić je danas tvrdio da su suci gol poništili jer su imali dovoljno dokaza, a da on to medijima ne može pokazati jer nisu uspjeli dobiti snimke. Nakon skandaloznog objašnjenja, oglasio se Hajduk, a potom i njihova navijačka skupina, Torcida.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Ivan Turudić nije domoljub nego puki izvršitelj korumpiranih struktura. A ovo je istina o njegovom sudjelovanju u Domovinskom ratu

“Skandalozan ste koktel neznanja, podlosti i kriminala na svim razinama. Vi ste gnojni čir hrvatskog nogometa koji zaudara, ma koliko god se, sa medijskim poslušnicima, trudili ušminkati svoje nakazno lice.

Danas ste, po tko zna koji put, unatoč svim dokazima, pokušali izmanipulirati i prevariti javnost, ali svaki vam je pokušaj uzaludan jer nas vaše igrice jačaju i bude vojsku koja će stati u obranu Hajduka i njegovih interesa.

Igra nije gotova, igra je tek počela.”, napisala je na Facebooku Torcida.

Podsjetimo, Bruno Marić je ispred Komisije nogometnih sudaca održao press konferenciju i objasnio curenje audiosnimki iz VAR sobe na utakmici Hajduka i Varaždina.

Pozdrav svima. Hvala na dolasku. Kao što je kolega Cvijanović rekao, pressica je sazvana jer su se u javnom prostoru pokazale cenzurirane snimke koje su imale cilj na jedan način loše prikazati sudačku organizaciju i HNS s utakmice Varaždin – Hajduk. Ovo je nezapamćen pritisak na hrvatske suce.

Sudačka organizacija je neovisna u svom radu. Na toj utakmici, snimke koje su se pojavile, moramo naglasiti da su od strane potpuno točne. Odluke sudaca su točne i Hajduk nije oštećen. Ponovit ću: sve odluke koje su suci i timovi na toj utakmici donijeli, bile su točne. Hajduk nije oštećen“, rekao je Marić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Igor Peternel: Damir Smrtić i društvo rugaju se hrvatskom narodu. Treba razjuriti sve urednike HRT-a. Osim jednog

Potom je na ekranu pustio snimku iz VAR sobe za koju je kazao da je originalna, javlja Sport klub.

“Rečeno je da prizna gol pa će se pogledati situacija Livaje. Uputa je pustiti igru, a onda će VAR utvrditi je li gol priznat sukladno pravilima igre. Pomoćnik je ponavljao da on misli da je zaleđe, ali je sudac inzistirao da se zastavica ne diže i da se pogodak prizna, a potom će VAR utvrditi je li gol trebao biti priznat”, rekao je Marić o situaciji u kojoj je Belcar zabio gol Hajduku, ali su se igrači splitskog kluba žalili da je prekršaj na Livaji na centru.

“Ako VAR sudac utvrdi da postoje više zaleđa, gleda se veće kako bi se što prije priznalo ili poništilo pogodak”, rekao je Marić o poništenom golu Hajduka zbog gola Uremovića.

“Ono što se isporučuje u prijenos, na to ne utječe VAR soba ni sudac, već Croatel, odnosno produkcija koja pušta snimku u eter”, rekao je Marić. “Sudac je provjerio sva zaleđa, dao je uputu da snimka ide van. Mi i dalje ne odlučujemo što ide van”, napomenuo je Marić.

“Kola slušaju komunikaciju u VAR sobi. Mi ne upravljamo što ide van. Ponekad snimka koja ide van nije ona snimka… Ako je frame poslije otišao van, mi na to nismo mogli utjecati. Oni to ne mogu vidjeti, osim u live prijenosu”, nastavio je Marić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Hercegovački franjevci: Markovina laže i širi mržnju prema franjevcima. Očito je naslijedio komunističku ideologiju

“Četvrti sudac viče ‘faul, faul’, a glavni sudac mora donijeti odluku za koju misli da je točna. Ovo je komunikacija u VAR sobi. AVAR mora akcentirati određen situaciju nužnu za gledanje. AVAR-ova situacija ne mora biti točna, ali on to mora istaknuti kako bi se provjerila”, rekao je Marić o situaciji u kojoj su hajdukovci tražili prekršaj nad Livajom.

“Jedna od uputa je da VAR sudac pita suca i akcentira što treba pregledati. U nekom dvojbenim situacijama, ako se fokusirate na prekršaj uz potezanje, a ne na noge, možete donijeti krivu odluku”, objašnjavao je Marić. “Jako je važno da u liveu dobijete dojam zašto je neki gol poništen. Nisu htjeli nastaviti utakmicu dok se ne pokaže kamera 7. Zbog vjerodostojnosti koju donose VAR soba i suci, moramo vam to isporučiti. No mi na to nemamo utjecaj. Kamera 7 je dokazala da je ispravno što je priznat gol Varaždina.”

Zatim je komentirao snimku prekršaja Pukštasa i potencijalnog udarca za Hajduk.

“VAR suci ne donose samo odluke, već moraju signalizirati što su vidjeli i zašto su presudili. Naglasili su guranje Pukštasa i onda ruka i onda potencijalno igranje ruke. Istaknuli su dvije situacije koje treba pregledati, teško se može dogoditi da se ne pregledaju oba incidenta. Želim istaknuti koliko je puta sudac ponovio ‘pogledaj ruku’. Njegova želja je točna odluka. Ako se VAR sudac fokusira na krivu odluku, može zanemariti drugu situaciju. Glavni sudac mu ističe da pregleda obje situacije – igranje rukom i potencijalan prekršaj za kazneni udarac”, govorio je Marić.

Kaže i da se sada vidi ‘pod kolikim su stresom suci u HNL-u’.

“Vidjeli ste kakav je stres u VAR sobi i na terenu. Komunikacija pokazuje da su suci motivirani donijeti pravu odluku. Ove tri situacije koje su se pojavile u javnosti, a montirane su s ciljem da uznemire javnost. To je neprihvatljivo. Ove audio i video snimke demantiraju ono što želimo prikazati. Da nije ovo samo moj monolog, slobodni ste bilo kad postaviti pitanje. Ja ću odgovoriti”, rekao je Marić.

Curenje snimki?

“Izvršni odbor HNS-a tražio je očitovanje Komisije sudaca po pitanju odluka. Mi nismo ti koji će poduzimati aktivnosti o istrazi ili pravnim radnjama kako su iscurile snimke. Iz HNS-a i sudačke organizacije takve informacije nisu izašle.”

Odgovorio je i postoji li mogućnost da se snimke objavljuju.

“Ako smo pratili što sam u javnosti govorio zbog transparentnosti, otvoren sam prema svim aktivnostima koje će skinuti stigme i tajnost onoga što radimo. ovi klipovi pokazuju da želimo donijeti dobre odluke. Vjerujem da će se ići u tome smjeru, ali mi slijedimo upute FIFA-e i UEFA-e. Ako bude tako, mi ćemo to prihvatiti.”

Komentirao je i komunikaciju sudaca.

“Suci nisu razmišljali da će snimke biti objavljene. Da su znali da će netko zloupotrijebiti i zlonamjerno širiti… I Modrić kada promaši, sigurno doma ne kažemo ‘Mrvice, propustio si šansu’, već koristite izraze koje ne biste htjeli da se čuju vani. Nisu znali da će ih pustiti u javnost, sigurno im je neugodno, ali ovo je životna komunikaciaj ljudi pod neviđenim stresom. Moramo to priznati ako smo iskreni.”

Ponovno je potvrdio da su sve odluke s tri sporne situacije s utakmice Varaždina i Hajduka ispravne.

Boje li se novog curenja snimki?

“Ne bojimo se da će curiti, čak ni kada bismo pogriješili. S obzirom da svi suci u Hrvatskoj sude pošteno i časno te žele donosti poštene odluke, ne bojimo se bilo kakvih snimki. Onaj tko je skidao utakmicu Varaždin – Hajduk sa servera, sigurno nije odbacio ostale utakmice. Mislim da nećemo više doživjeti ovakvo curenje jer će Croatel, koji je kroz server omogućio da ove snimke izađu, zaštititi dodatnim šiframa.

Ovo je nezapamćen pritisak na suce, htjelo se manipulirati snimkama da bi ispalo kako smo radili nečasno. Othrvat ćemo se pritisku, hrvatski suci dostojno sude u SHNL-u. Nadam se da greške, koje su dio suđenja, će biti svedene na minimum i neće utjecati osobito na borbu za titulu. Dosta smo snažni da završimo sezonu kako bi titulu uzeo najbolji.”

Kako je gol poništen ako VAR soba nije imala nepobitan dokaz?

“VAR soba nije poništila gol bez nepobitnog dokaza. Da, nisu imali snimku s druge strane, ali utvrdili istu da se radi o zaleđu prema snimci koju su imali. Provjerili su sve. Ne utječemo na sliku koja ide van. HNS i sudačka organizacija prilikom uvođenja VAR tehnologije dogovorili su se da AVAR-i donose tehničke odluke o zaleđu kao stručnjaci za zaleđe. Moguće da i pomoćni suci budu kao glavni suci, ali u najvećem dijelu utakmica na poziciji AVAR-a budu pomoćni suci.”

Nijedan hrvatski sudac ne sudi u Ligi prvaka, a rekli ste prošlog lipnja da ako se to ne dogodi da ćete biti neuspješan predsjednik. Zašto niste dali ostavku?

“Ne znači da u ostalim stvarima nisam bio uspješan. Nije to samo do mene, ali radit ćemo na tome. Vjerujem da ćemo imati suca u Ligi prvaka.”

“Nemamo snimke utakmice. Pokušali smo dobiti onu s utakmice Varaždin – Hajduk. Nažalost, nismo je dobili. Nemate razloga ne vjerovati odluci jer su svi vidjeli da je riječ o zaleđu. Snima iza gola? Ona ne može utvrditi zaleđe, to su kamere koje se mogu koristiti prema protokolu za zaleđe. radimo na tome da kamere stavimo u ravnini s crtom gola, tako ćemo dobiti dubinu, još jednu perspektivu. Tada će sigurno biti lakše prilikom odmjeravanja. Ne može se s jednom kamerom odrediti zaleđe, moraju biti barem dvije kamere.”

Kako zaštititi suce? Dodatne kamere?

“Ne mislim da su te dvije kamere obavezne za privođenje kraja prvenstvu na način da nema dvojbenih situacija. Stav je jasan: imam neovisnost u donošenju odluka. Kad je u pitanju pritisak, napomenuo bih da SHNL i hrvatski nogomet jesu jako vrijedan proizvod. Stadioni su rasprodani, interes postoji. Mi kao suci se moramo potruditi da služimo nogomet i štitimo nogomet. Ova presica služi skretanju pozornosti javnosti da smo transparentni. Ne želimo da fabriciranim snimkama netko u pitanje dovodi rad sudaca.”

Je li dijeljenje ovakvih snimki ilegalno?

“Ovo je nelegalno i neovlašteno distribuiranje snimki. HNS će uz hrvatske institucije doći do onoga koji je to širio i njegovih motiva.”

Nejašmićevo igranje rukom, glasa li Komisija o svakoj odluci i govori je li ispravna?

“Svuda postoje odluke o kojim se raspravlja. Nijedan ne lupa gluposti kada kaže jedno ili drugo mišljenje. Bila bi laž da nekad nismo u suprotnosti u odlukama. Stav se ponekad razlikuje u detaljima. I najveći su suci nekad u prijeporu. I vi novinari raspravljate s kolegama. Ne vodimo mi samo SHNL. Mi imamo puno poslova, klipova i spornih odluka o kojima raspravljamo. Kada kažete je li slučaj da se nadglasavamo…. Bilo je odluka u kojima je netko mislio drugačije, a smo izašli s drugačijom odlukom.”

Neujednačenost kriterija?

“U percepciji Komisije mi smo zadovoljni ujednačenosti stava kojim izlazimo. Nismo bez grijeha, radimo na sebi i želimo biti pošteni i ispravni. Smatramo da pristup i uniformiranost u donošenju odluka jesu ujednačeni kao i svugdje u svijetu.”

Hoće li ovaj slučaj drastično promijeniti?

“Stav Komisije je artikuliran kroz klipove. Ako će suci donositi točne odluke kao u ovim videima, nećemo mijenjati naš pristup. Ne, neće slučaj utjecati na odabir igrača za idući korak. Ne rukovodi se Ivan Novak, koji određuje suce, natpisima u medijima. Ali ovaj događaj je skrenuo pozornost na našu važnost.

Nisam taj koji će govoriti tko je odgovoran za curenje snimki. Nadam se da će se javnost obavijestiti.”

Lopte u Varaždinu, jesu li bile dobro napumpane?

“Kakve su bile lopte jednoj ekipi, takve su bile i drugoj. Suci moraju provjeriti lopte, osobito ako je bilo prigovora. Ne vjerujem da bi igrači prihvatili igrati s nekim loptama, a drugi ne bi.”

Tko može do doći do snimki?

“U savezu postoji jedna osoba i točno se zna kada je ona skinula snimku. Ona sigurno nije distribuirala snimku. Ostali rade u Croatelu, ali je ne upirem prstom. Institucije će odraditi svoj posao.”

Mislite li da bi pritisak bio manji da vi niste na ovoj poziciji?

“Nisam razmišljao o tome, trudim se raditi najbolje. Napredovali smo, dojam o hrvatskom suđenju najbolji je dosad. Ne smatram to problemom, osim kada to netko fabricira.”

Marić o sastanku s Kustićem?

“Nisam vidio slike, ali rado se družim s predsjednikom HNS-a Kustićem. Ne bavim se košarkom, normalno je družiti se s ljudima iz nogometa.”

Hoće li do kraja sezone biti više stranih sudaca?

“Ima dovoljno kvalitete među hrvatskim sucima. Razmjena sudaca je dodatna snaga koja pridonosi razvoju suđenja i promociji. Hrvatski suci vani dobro promoviraju naše suđenje. O tome govore svi koji su sudjelovali na tim utakmicama.”

Foto: Hina