Koja sramota za Jelenu Veljaču i Plenkovića: Dežurni SOS telefon za žrtve nasilja postoji već 31 godinu

Koja sramota za Jelenu Veljaču i Plenkovića: Dežurni SOS telefon za žrtve nasilja postoji već 31 godinu

Organizatorice subotnjeg prosvjeda #Spasime na čelu s glumicom i scenaristicom Jelenom Veljačom u nedjelju su uputile ženu s malim djetetom, kao žrtve obiteljskog nasilja, da se za konkretnu pomoć obrati udruzi Ženska pomoć sada, koja u svom sastavu, uz najstariju SOS liniju za žrtve nasilja na cijelom istoku Europe (0800 655 222), ima savjetovalište te sklonište za žene na tajnoj adresi u Zagrebu.

‘Te nedjelje, kao i svake, bili smo jedini dežurni i primili smo ženu s malim djetetom koja je od inicijative #Spasime zatražila pomoć, a oni su joj dali naš broj telefona. Inače, iz te inicijative uopće nisu kontaktirali s nama’, otkriva za tportal Marijana Zrinka Jegrišnik, voditeljica udruge Ženska pomoć sada, piše tportal.

Ona pozdravlja inicijativu #Spasime jer je, kako kaže, javnost dignuta na noge, a svaka je takva inicijativa, bez daljnjega, korisna s obzirom na to da je obiteljsko nasilje ozbiljan društveni problem u Hrvatskoj. Ali…

‘Žao mi je što organizacije civilnog društva nisu bile više uključene. Mislim, ako si već poduzeo tako veliku inicijativu, mogao si i prikupiti osnovne informacije od organizacija koje toliko puno rade i toliko puno daju ovom našem društvu. Nismo se mi jučer osnovale, radimo 30 godina. Drago mi je da su barem s Nevom (Tolle, predsjednicom Autonomne ženske kuće Zagreb, op.a.) kontaktirale, ali mislim da su trebale i nas isto tako uključiti, kao i druga skloništa, pa sve to zaokružiti. S te strane, mislim da to nije u redu’, kaže Jegrišnik.

Boji li se ona da će se uspostavljanjem novog dežurnog telefona na nacionalnoj razini njihov ugasiti?

‘Nećemo se nikada ugasiti. I mi djelujemo na nacionalnoj razini i imamo besplatnu liniju 24 sata. Policija i socijalna skrb uvijek će kontaktirati s nama jer će trebati smjestiti ženu usred noći, a nitko osim nas u Zagrebu nije dežuran 24 sata, vikendima, blagdanima, uvijek’, uvjerena je Jegrišnik. Potvrđuje da se upravo tim, neradnim danima, bilježi povećan broj intervencija zbog nasilničkog ponašanja podmazanog alkoholom.

U Zagrebu djeluju dva autonomna skloništa organizacija civilnog društva za žrtve obiteljskog nasilja, u sastavu udruge Ženska pomoć sada i Autonomne ženske kuće. Uz sklonište, AŽKZ ima Žensko savjetovalište, s besplatnom telefonskom linijom (0800 55 44) radnim danom od 11 do 17 sati. U ostalim krajevima Hrvatske djeluje svega nekoliko autonomnih skloništa, dok cijeli potez južno od Zadra pokrivaju Caritasova skloništa u Šibeniku i Splitu.

Udruga Ženska pomoć sada, kako piše na službenoj web stranici, djeluje na razini cijele Hrvatske, sa sjedištem u Zagrebu, na tajnoj adresi radi sigurnosti korisnica. Pozivi stižu iz svih krajeva zemlje i iz inozemstva (Austrija, Njemačka, Švicarska…), gdje borave emigrantice iz Hrvatske, a javilo im se i mnogo strankinja i strankinja – žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Foto: Denis Cerić/Hina