KONZERVATIVCI PREUZELI VLAST: Španjolski grad zabranio duginu zastavu: Odluka izglasana uz pomoć “španjolskog HDZ-a”

KONZERVATIVCI PREUZELI VLAST: Španjolski grad zabranio duginu zastavu: Odluka izglasana uz pomoć “španjolskog HDZ-a”

Grad na istoku Španjolske sa 6 tisuća stanovnika zabranit će isticanje dugine zastave LGBT zajednice na javnim zgradama, nakon što je na vlast u tom gradu poslije nedavnim lokalnih izbora došao krajnje desni Vox.

Vox je osvojio najviše glasova u Naqueri, smještenoj 30 kilometara sjeverno od Valencije, ali je lokalni čelnik stranke Ivan Exposito morao sklopiti sporazum s konzervativnom Narodnom strankom (PP) kako bi postao gradonačelnik jer stranka nije imala natpolovičnu većinu u gradskoj skupštini.

Sporazum između dviju stranaka, objavljen na Voxovoj lokalnoj Facebook stranici u ponedjeljak, predviđa dogovor o nizu politika koje bi vlast trebala provoditi u četverogodišnjem mandatu.

Petnaesta točka sporazuma je zabrana isticanja LGBT zastave na javnim zgradama, javlja N1.

Sporazum sadrži i obećanje o smanjenju poreza i birokracije, zamrzavanje sredstava za separatističke ili pro-katalonske organizacije te preimenovanje kampanja protiv “rodno uvjetovanog nasilja” u “kampanje protiv svakog nasilja”.

Prijevremeni parlamentarni izbori održat će se u Španjolskoj 23. srpnja, a sporazum između PP-a i Voxa u Naqueri, kao i slični dogovori u drugim gradovima diljem zemlje, ukazuju na zaokret udesno najveće konzervativne stranke PP u pitanjima poput LGBT prava, feminizma, migracija ili regionalizma, koja su dio “kulturnog rata”, a u fokusu su Voxa. Konzervativna PP je inačica “španjolskog HDZ-a” i članica je Europse pučke stranke.

Socijalistička stranka, koja je bila drugoplasirana na lokalnim izborima u Naqueri, prosvjedovala je protiv zabrane objavom zastave duginih boja na svom Twitteru te je pozvala stanovnike da izvjese tu zastavu na svojim prozorima, balkonima ili terasama.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina