Marija Selak Raspudić: Širi li Faktograf „sulude teorije zavjere“ ili fakte?

Marija Selak Raspudić: Širi li Faktograf „sulude teorije zavjere“ ili fakte?

Marija Selak Raspudić reagirala je na tekst objavljen na Faktografu u kojemu se ističe da ona stoji iza jednog anonimnog profila na Twitteru. Njezinu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Pompozno samoimenovani portal Faktograf koji se reklamira parolom „samo činjenice“, u svom najnovijem tekstu (https://faktograf.hr/…/narod-hr-promovira-teoriju…/). zgraža se nad „suludom teorijom zavjere“… „prema kojoj je Faktograf dio međunarodne kabale zadužene za globalnu cenzuru informacija u suradnji s američkim ministarstvom vanjskih poslova (State Department)“.

Koliko je u ovoj temi Faktograf u pravu ostavljam čitateljima teksta da prosude, a meni je za oko zapela jedna druga činjenica. Naime na kraju navedenog teksta Faktograf navodi sljedeće: „Usprkos evidentnoj neutemeljenosti teorije zavjere koju promovira Narod.hr, u njeno širenje uključili su se i drugi rubni portali (Dragovoljac.com, Crodex.net, Maxportal.hr, http://xn--logino-l2a.com/) te anonimni Twitter profil iza kojeg navodno stoji saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić. Priliku da još jednom napadne Faktograf nije propustio ni kontroverzni poduzetnik Nenad Bakić, jedan od najustrajnijih hrvatskih širitelja dezinformacija vezanih za pandemiju Covida-19.“

Osim što ovaj detalj može poslužiti kao paradigmatski primjer kako ne izgleda profesionalno novinarstvo, u anale preočite novinarske pristranosti sasvim sigurno će ući činjenica da je u rang „službenih“ portala i konkretne osobe stavljen anonimni Twitter profil kakvih je milijun, čiji se pseudonim čak ni ne navodi, ali se spominje moje ime premda nemam ama baš nikakve veze s navedenom polemikom.

Dakle za „činjenični“ portal irelevantna je činjenica da je i sam anonimni Twitter profil u svom intervjuu (https://www.bitno.net/…/prvi-smo-kojima-je-utikejt…/) demantirao da stojim iza njega, ali je očito vrlo relevantna mogućnost da meni kako god zna i umije „upakira“ i ovaj slučaj.Sad zdvajam nad time vole li me toliko da samo mene uočavaju u svakoj virtualnoj prepisci ili su programatski posvećeni širenju „suludih teorija zavjera“ koje tako rado pripisuju drugima? A što vi mislite? Kako Faktograf stoji s faktima i vrijedi li i za njega ona „u postolara najgore cipele“?”, ističe Marija Selak Raspudić.

Foto: Hina