Lauc “natjerao” neprijateljski Faktograf da objavi ovu rečenicu: Gordan Lauc je jedan od najuglednijih i najuspješnijih znanstvenika u Hrvatskoj

Lauc “natjerao” neprijateljski  Faktograf da objavi ovu rečenicu: Gordan Lauc je jedan od najuglednijih i najuspješnijih znanstvenika u Hrvatskoj

Doktor Gordan Lauc je slavodobitno objavio da se čak i Faktografu “omakne da ponekad objavi istinu”. Pritom je mislio na svoj zahtjev za ispravkom koji je poslao redakciji Faktografa s kojom ima puno neraščišćenih računa.

“Čak se i Faktografu omakne da ponekad objavi istinu. Samo im treba malo priprijetiti… Je da su izabrali najmanji font koji su mogli, no od njih je teško očekivati više…Slobodna Dalmacija je objavila opširniji ispravak, poveznica je u mojoj prošloj objavi”, istaknuo je Lauc.

Faktograf je objavio jednu rečenicu ispravka.

Gordan Lauc poslao je Faktografu zahtjev za ispravkom netočne informacije, a nakon što je spomenut u članku koji smo 19. svibnja 2023. objavili pod naslovom: “Covid-19 je u Hrvatskoj ubio više od 18 tisuća ljudi. Kako je do toga došlo?”.

Tekst Laucovog zahtjeva za ispravkom objavljujemo u cijelosti, bez uredničkih intervencija:

“Gordan Lauc nije diskreditirani znanstvenik, već je jedan od najuglednijih i najuspješnijih znanstvenika u Hrvatskoj“, stoju u ispravku koji je objavio Faktograf. Podsjetimo, tijekom pandemije Faktograf je često Laucove stavove i zapažanja proglašavao lažnim vijestima.

Lauc je tražio i od Slobodne Dalmacije, koja je objavila sporni Faktografov tekst, da objavi ispravak.

” Morao sam malo podviknuti, no Slobodna Dalmacija je ipak objavila demantij gluposti koje je Perica Vidov objavio na Faktografu. Nadam se da ozbiljne novine više neće prenositi zlonamjerna piskaranja neobrazovanih mrzitelja svega hrvatskog”, napisao je Lauc. U nastavku donosimo demantij koji je Slobodna Dalmacija objavila u cijelosti.

“Tvrdnja da sam ja “diskreditirani znanstvenik” je činjenično netočna i narušava moj ugled i dostojanstvo (radi se o kleveti). Molim Vas da zbog istinitog informiranja javnosti (ali uvažavajući i Zakon o medijima) na istom mjestu  objavite i moj odgovor. 

Profesor Gordan Lauc nije “diskreditirani znanstvenik”, već je jedan od najuglednijih znanstvenika u Hrvatskoj. Gordan Lauc je redoviti profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zagrebu, te gostujući profesor na više sveučilišta u svijetu. 

Voditelj je nacionalnog Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj brizi o zdravlju, te Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici. Neovisna analiza koju je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja provela Svjetska banka rangiralo je njegov privatni znanstveni institut Genos kao najbolji u Hrvatskoj prema više kriterija.

Profesor Lauc voditelj je više velikih međunarodnih projekata, uključujući i najprestižniji projekt Europskog istraživačkog vijeća, “ERC Synergy”. Svoja istraživanja redovito objavljuje u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima i njegov znanstveni ugled kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu nitko nikada nije niti pokušao osporiti.

Zbog njegovih neospornih kompetencija u području personalizirane medicine, imunologije i epidemiologije, Vlada RH imenovala ga je u Znanstveni savjet za COVID-19 u kojem je odigrao značajnu ulogu u sprječavanju lobista industrije pandemije da i u Hrvatskoj uvedu lockdown, spriječe otvaranje škola i uvedu obavezno cijepljenje”, navodi se u reakciji.