Liberal koji je razotkrio Tomaševićevo pogodovanje Tedeschiju: Sukob interesa je više nego vidljiv

Liberal koji je razotkrio Tomaševićevo pogodovanje Tedeschiju: Sukob interesa je više nego vidljiv

Stranka Liberali HSLS nedavno je izvijestila hrvatsku javnost o krajnjoj netransparentnosti i ideološkoj isključivosti zagrebačke vlasti pri dodjeli gradskih novaca za potporu medijima. Posebno su upozorili na spregu možemovaca i Emila Tedeschija koji je financirao njihovu kampanju. On je uložio u kampanju, a sada mu gradska vlast obilno vraća tako što je radio Yammat koji je u Tedeschijevom vlasništvu dobio gotovo 100 tisuća eura. Očito je Tedeschi dobro uložio svoj novac koji mu se sada višestruko vraća. O aferi koju mediji napadno ignoriraju ekskluzivno je za Teleskop putem maila komentirao Darko Klasić, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačke organizacije Liberali HSLS.

Je li vas iznenadila Tomaševićeva raspodjela novca medijima? Jeste li očekivali da će biti ovako uskogrudan?

Iskreno, iznenađen sam ne samo raspodjelom novca medija, već samim načinom dodjele novaca iz gradskog proračuna gdje je se medije dijeli isključivo po ključu naši i vaši. Ovo nažalost nije izuzetak, isti ključ dodjele javnog novca primijenjen je i kod preraspodjele novca udrugama. Ovakve odluke gradonačelnika Tomaševića su u suprotnosti sa svim politikama koje zastupnici stranke Možemo zastupaju u Hrvatskom saboru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Možete li zamisliti ovu situaciju. Novinar Jutarnjeg lista ima informaciju da Vujnovac uplaćuje novac na Plenkovićev tajni račun

Posebno je  zanimljiv iznos od gotovo 100 000 eura  koji je  dobio  radio Yammat u vlasništvu Emila Tedeschija? Je li moguće da Tomašević ovdje ne vidi sukob interesa ili je nešto drugo u pitanju?

Ako iz zastupljenosti u javnom prostoru i izuzmemo zagrebačke televizijske stanice te ako pogledamo same podatke o slušanosti zagrebačkih radio stanica, na ovoj odluci o dodjeli, već drugu godinu zaredom gotovo jedne trećine sredstava namijenjenih medijima ide radio Yammatu, dovodi samo pitanje transparentnosti i relevantnosti podataka pod sam upitnik. Sukob interesa po ovom pitanju je više nego vidljiv i sigurno bi bio tema političkih debata u Saboru da se ovakav model primijenio na razini države.

Tedeschi  je bio jedan od financijera platforme Možemo. Bi li se po vama Tedeschi trebao odreći ove   Tomaševićeve donacije?

S obzirom na financijske mogućnosti kojima raspolaže njihova grupa, uvjeren sam da g. Tedeschiju sigurno nije potrebna ovakva kompromitacija od strane Zagreba.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Novinarka uputila poruku seljacima: Gospodo svinjogojci, nisam ganuta vašim “teškim” položajem jer ste obični manipulatori

Z1 televizija je dobila samo 3 411 eura.

Z1 televizija je nažalost postala negativni primjer ideološkog gledanja gradske uprave na rad medijskih kuća. S druge strane Z1 ima izrazitu zastupljenost programa vezanog na teme i život grada Zagreba što nije uzeto u obzir.

Slično je i s portalima. Daleko najviše novca su dobili portali koji dijele ideologiju s trenutnom vlašću u Zagrebu.

Gotovo je neshvatljivo da portali kulturpunkt i H-alter dobiju tri puta više novaca od portala zagrebancija.com, ili portala koji prate isključivo gradske teme poput Zagreb.info , News Portal MojZagreb.info, Zg-magazin, zgkult.eu koji nisu dobili ništa. Ovakvo pogodovanje potporama u medijskom prostoru nije dugo viđeno. Gradska vlast koristi kanale kroz određene lokalne medije kako bi poticala one teme koje će im pomoći u održanju na vlasti ili kroz koje će se obračunati s političkim neistomišljenicima. To sigurno nije poticanje nezavisnih medija i objektivnog novinarstva.

Ima li ovdje  posla i za  Državno odvjetništvo?

Iskreno se nadam i mislim da povjerenstvo nije radilo sa tom namjerom, već su sigurno kriteriji ocjenjivanja bili prilagođeni izboru ciljanih medija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nema ni za režije: Je li moguće? Gazda Ivica Todorić živi u dvorcu, a ide u osobni bankrot

 Za one koji nisu toliko upućeni možete li ukratko objasniti kako se dijeli gradski novac medijima? Tko sjedi u tim komisijama?

Gradonačelnik imenuje povjerenstvo za dodjelu potpora nakladnicima televizija , radija i medijskih usluga te zatim objavljuje javni poziv za subvencioniranje proizvodnje i emitiranje audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja u programima televizija i radija te u elektroničkim publikacijama. Povjerenstvo zatim na temelju pristiglih prijava ocjenjuje pristigle prijave te se prema tome se dodjeljuju sredstva, najčešće subjektivno. U komisijama (povjerenstvima ) sjede članovi koje imenuje gradonačelnik.

Kako se u ovoj aferi  postavio HDZ koji je  najjača oporbena stranka u Zagrebu?

Moram priznati kako nisam pratio reakciju gradskog HDZ-a, ali sam siguran da su iznenađeni netransparentnošću rada gradske uprave.

Foto: Hina