Predsjednik HDZ-a sve slabiji u stranci: Ima li Plenković uopće snage za konačni obračun s Brkićem?

Predsjednik HDZ-a sve slabiji u stranci: Ima li Plenković uopće snage za konačni obračun s Brkićem?

Goran Penić, novinar Jutarnjeg lista i Mila Moralić, novinarka N1 televizije, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali situaciju u HDZ-u.

Upitan hoće li u HDZ-u doći do dramatičnih obračuna, Penić je rekao da, obzirom na prijašnje situacije u HDZ-u, “kad je Plenković trebao nešto napraviti pa nije, možemo biti vjerojatno uvjereni da se ni ovaj put ništa neće dogoditi!.

“Premda, ovaj put je ipak drugačije, jer imamo pretendente na mjesto predsjednika HDZ-a, koji su objavili da bi se kandidirali. Situacija u stranci nikad nije bila dramatičnija, delikatnija. Mnogi kažu da je sad “biti ili ne biti”. Najbliži suradnici premijera njega uvjeravaju da treba krenuti u konačan obračun s Brkićem”, rekao je Penić.

“Postoji situacija većine u Saboru, kažu da treba napraviti matematiku i vidjeti može li se ići u to. Druga stvar, iako su oni uvjereni da je Brkić taj crni labud, ne nude nikakve konkretne dokaze za to. Kad bi htjeli ići u konačni obračun s Brkićem, trebali bi pokazati konkretne dokaze za to”, rekao je Penić.

Što se tiče poteza Milana Bandića, koji u zadnje vrijeme oštro napada ministricu obrazovanja Blaženku Divjak, Moralić kaže da “Bandić uvijek nešto njuši”. “U ovom trenutku s ofenzivom s kojom je krenuo na Blaženku Divjak, očito je da on nešto sprema. Činjenica je da provodi organizirano, detaljno, sustavno potkopavanje Divjak, koja dolazi iz kvote HNS-a, i on napada na to mjesto u Vladi”, rekla je Moralić.

Penić, pak, nije siguran da je realno da će Plenković HNS-ova mjesta u Vladi nadomjestiti Bandićevima. “Mislim da je to preriskantno za Plenkovića. Bandić to sve radi iz svojih interesa, to je uvijek tako. Je li to neki projekt ili zato što spominju izdavače za koje on lobira, je li to vezano uz mjesto potpredsjednika Sabora… Ne znamo što konkretno traži, ali očito nešto traži”, rekao je Penić.

“Plenković će se naći u situaciji da bira što mu je gore, birati Bandića ili ostati uz HNS”, rekla je Moralić.

“Plenković je sad doista ranjiv. U kojem god pravcu da krene, bit će dosta riskantno. Čini mi se ovaj obračun s Brkićem najrealniji, ali treba računati na matematiku u Saboru”, rekao je Penić. “Ako Marija Pejčinović Burić ode u Vijeće Europe, možda mu se otvara prostor za neke ustupke. Ima neke mogućnosti na raspolaganju, ali postoji problem što je on uvijek neodlučan, što s odlukama uvijek kasni”, rekao je Penić.

Što se tiče predsjedničkih izbora i moguće ponovne kandidature aktualne predsjednice, Moralić smatra da je to ključno pitanje za Plenkovića i HDZ. “Ključno je pitanje kako će se Kolinda Grabar Kitarović sad postaviti. Ona odluku još nije donijela, a situacija s potencijalnom kandidaturom Miroslava Škore nimalo joj ne ide na ruku. Ona je dosta pragmatična kad je u pitanju njena karijera, i sigurna sam da ona neće ići u utrku za Pantovčak ako procijeni da joj je mandat ugrožen. To bi onda moglo biti dosta problematično za Plenkovića, ako izgubi dvoje izbore zaredom”, rekla je Moralić.

Davor Ivo Stier i Miro Kovač već su najavili da bi se kandidirali za mjesto šefa stranke. No, kakve šanse imaju?

“Stier je takvu ambiciju već i ranije isticao. Za Kovača smo neslužbeno znali. Ovo je prvi put da su obojica to rekla javno. Čini mi se da su dosta dobri kandidati, Stier je taj koji želi okupljati taj desni centar, zagovara HDZ koji se bori protiv klijentelizma i korupcije. Kovač je netko tko je u HDZ-u dosta popularan. Znamo da je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio dosta preferencijalnih glasova. Definitivno se Plenković može tu dosta zabrinuti, jer su i jedan i drugi dosta ozbiljni kandidati”, rekao je Penić.

“Ne sjećamo kad su tako rano izašli kandidati na predsjednika HDZ-a, a što bi oni trebali raditi nego narušavati iznutra i grickati to tijelo i pridobivati glasove, dok Plenkovića čekaju predsjednički izbori i predsjedanje Europskom unijom”, rekla je Moralić.

Foto:N1