Premninuo poznati poduzetnik Đuro Horvat: Nedavno je bio uhićen. To ga je jako pogodilo

Premninuo poznati poduzetnik Đuro Horvat: Nedavno je bio uhićen. To ga je jako pogodilo

Preminuo je Đuro Horvat, poznati hrvatski gospodarstvenik, inovator te osnivač i vlasnik tvrtke „Tehnix” iz Donjeg Kraljevca, javlja portal eMeđimurje.

Đuro Horvat rođen je 1943. godine u Draškovcu. Kao diplomirani ekonomist 25 godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici „Rade Končar“ u Donjem Kraljevcu, sve do osnutka kompanije „Tehnix“ 1991. godine. Kao gospodarstvenik, poduzetnik, inovator i izumitelj, Horvat je primio niz nagrada i priznanja za svoj inovativni rad i djelovanje na području zaštite okoliša, a kompaniju „Tehnix” razvio je u vodeću tvrtku na području zaštite okoliša i gospodarenja otpadom u Europi i svijetu. 2016.godine proglašen je poduzetnikom godine u Hrvatskoj. Odmah zatim izabran je za najgospodarstvenika u Europi i nominiran je u uži izbor 4 najbolja svjetska EY poduzetnika. Bio je poznat kao gospodarstvenik koji je pomagao svojim djelatnicima u svakodnevnim problemima s kojima su se suočavali, ulagao je u izgradnju sportskih objekata i dječjih vrtića čime je doprinio razvoju sportskog i kulturnog života mještana, piše eMeđimurje.

Horvat je nakon izlaska iz pritvora dao svoju verziju događaja u razgovoru za RTL. Bilo j evidljivo da je teško podnio uhićenje i odlazak u zatvor.

S 80 godina prva noć iza rešetaka, kako se osjećate?

“To je doista stravično za ljude koji se zaista ne osjećaju krivim, niti doista jesu krivi. Mi smo krivo optuženi, mi smo optuženi da smo lobirali, a zapravo mi smo promovirali naš patent. Patent koji je moje vlasništvo i kompanije Tehnix.”

A što onda kažete na optužbe koje Vam se stavljaju na teret?

“To je strašno, čovjeka koji vodi kompaniju, najinovativniju kompaniju u Europi. Mi imamo preko 60 patenata, vlastitih proizvoda. Trudili smo se, 20 godina smo radili na tom postrojenju. To je postrojenje koje je najnaprednije u svijetu. Nema ga nigdje. I željeli smo ga promovirati u Hrvatskoj. I tu je taj otpor lobija koji to nisu željeli. Koji to nisu željeli i oni su pomogli u sastavljanju optužnica da bi nas eliminirali. Međutim, nas ne mogu eliminirati. Znanje je neuništivo. To je naše patentno pravo, nas štiti patent i mene čuva moja savjest koja je potpuno čista”, izjavio je Horvat.

Kako ste onda regirali kad je jučer došla policija?

” Teško, imao sam veliku dilemu da li ići ili jednostavno napraviti nešto… “

Novinari su čak jučer objavili da ste se javili na telefon i rekli da nećete živi izaći iz kuće.

“Bio sam jako povrijeđen… Spasio me advokat Župić jer on je mene savjetovao da budem strpljiv”, kaže.