ŠEŠELJEV UČENIK: Vučić je prije 28 godina u Glini zagovarao Veliku Srbiju, a sada vrijeđa i napada iz Prijedora

ŠEŠELJEV UČENIK: Vučić je prije 28 godina  u Glini zagovarao Veliku Srbiju, a sada vrijeđa i napada iz Prijedora

Trpimir Goluža je komentirao dolazak Aleksandra Vučića u Prijedor i njegov napad na oslobodilačku Oluju.

“ALEKSANDAR VUČIĆ, aktualni predsjednik Srbije, ratnih devedesetih bio je radikalni velikosrbin, notorni četnik.

Kao vjerni sljedbenik ravnogorskog pokreta bio je jedan od najbližih suradnika i veliki štovatelj četničkih vojvoda Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića.

S njima je obilazio okupirane dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, propagirao sumanute velikosrpske ideje i podržavao i poticao zločine u ime srpstva.

U ožujku 1995., svega par mjeseci prije hrvatske OLUJE, na okupiranom hrvatskom teritoriju u Glini bahato je uvjeravao okupljenu masu srpskog stanovništva da „nikada srpska Krajina, Glina i Banija neće nazad u Hrvatsku i da će oni živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi“. Mnogi su mu nažalost povjerovali.

Vučić, je danas u Prijedoru, tradicionalno dan uoči Oluje, oplakivao srpske žrtve i govorio o “zločinačkoj Oluji kao najvećem etničkom čišćenju u Europi nakon Drugog svjetskog rata” koja je rezultirala pogromom hrvatskih Srba.

Tridesetak godina nakon Gline, Vučić više javno ne fantazira o jedinstvenoj srpskoj državi. Pravi se Toša kojem nije jasno: “kako to da je prije samo 30 godina u Hrvatskoj bilo 700.000 Srba, a danas ih je svega 112.000 ?” Pita se: “šta se to desilo sa tim ljudima i kako i zbog čega nestadoše?”. Pri tome se nije prisjeća svoje promašene velikosrpske politike devedesetih godina i niti najmanje ne problematizira vlastitu odgovornost za sudbinu sunarodnjaka kojima je obećavao posve drugačiju životnu perspektivu.

No ljudi nisu zaboravna bića, pogotovo ne oni koji su proživjeli devedesete i doživjeli i osjetili pravu čud Vučića i njemu sličnih.

Koliko god se trudio umanjiti svoju gnjusnu ulogu u devedesetima, Vučić će ostati zapamćen kao jedan od simbola promašene, zločinačke velikosrpske politike koja je unesrećila vlastiti narod i koja je trenutno samo prividno, zbog specifičnih okolnosti, odustala od svojih stvarnih namjera.

Jer vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada”, ističe Trpimir Goluža.

Foto: Hina/Ilustracija