Stručnjak slikovito objasnio što za Hrvatsku znači prodaja Fortenove: Zamislite da Danska proizvodi previše prasića

Stručnjak slikovito objasnio što za Hrvatsku znači prodaja Fortenove: Zamislite da Danska proizvodi previše prasića

Fortenova mora do rujna refinancirati milijardu eura obveznica, u protivnom će ih preuzeti američki HPS fond. Kažu da ih nitko ne želi financirati dok god krovna Zaklada ima suvlasnike pod sankcijama, i zato žele prodajom tvrtke MidCo prepustiti cijeli biznis nekom novom. A Zakladi ostaviti probleme s ruskim suvlasnicima.

O tome što prodaja Fortenove, iako je u pitanju privatna kompanija, znači za Hrvatsku u Studiju 4 govorio je Neven Vidaković, ekonomski stručnjak za trgovanje dionicama na domaćim i međunarodnim burzama.

“Tu treba gledati dva segmenta. Evo baš smo odgledali reportažu o tome kako Španjolska nema vode. Podsjećam da Fortenova ima u koncesiji najbolju vodu na svijetu. Ovim izlaskom Hrvata iz vlasništva Fortenove doslovno gubimo vlasništvo nad našom zemljom i vodom”, poručio je Vidaković.

Objasnio je na primjeru što to znači.

“Zamislite ovu konstrukciju gdje Danska proizvodi previše prasića, jednostavno ne može to apsorbirati. Da Danci kupe ovo, oni bi svoje prasiće mogli staviti u PIK Vrbovec i svoju robu tako nama plasirati nauštrb naših domaćih proizvođača”, kaže ekonomski stručnjak.

“U Hrvatskoj se dogodio potpuni slom ekonomskog modela”

Smatra da se u posljednja tri mjeseca u našoj zemlji dogodio potpuni slom ekonomskog modela koji smo imali.

“Na drugoj strani moramo kristalno jasno reći što se dogodilo u zadnja tri mjeseca u ovoj državi – vi ustvari imate potpuni slom ekonomskog modela do sada. Rečeno je: kada uđemo u euro, imat ćemo super stope rasta. Nemamo. Rečeno je da ćemo kad uđemo u EU imati super stope rasta. Nemamo. Euro nam nije smanjio kamatne stope, euro nam nije donio bolji životni standard i nije nas ni od čega zaštitio. Pri tome su dva ključna poduzeća u ovoj državi priznala da ne mogu poslovati – HEP i Fortenova. HEP ide u hitnu dokapitalizaciju zbog gubitaka. I nakon svega toga mi ćemo opet slušati priče kako je sve fenomenalno“, ustvrdio je Vidaković.

Završetak cijelog procesa ne očekuje se prije rujna, a kakav je interes investitora, znat će se za 6 tjedana. Što oni s kupnjom kompanije dobivaju u svoje vlasništvo

Dobivate vodu, dobivate zemljište, dobivate tržište od 15 milijuna ljudi, dobivate distributivni lanac za svoje proizvode, ovo je san za poželjeti, smatra Vidaković, prenosi HRT.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: POSAO CVJETA: ENNA grupa Pavla Vujnovca lani drastično povećala prihode. Riječ je o milijardama eura

VELIKI DOSJE O MASONIMA: Sve o masonskim ložama i utjecaju ove tajnovite organizacije

Foto: N1