VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Plenković i Milanović su stvarno “sposobni”. Pa oni su uništili hrvatsku poljoprivredu. A tek Gavrilović i Vujnovac

VIDEO: Karolina Vidović Krišto:  Plenković i Milanović su stvarno “sposobni”. Pa oni su uništili hrvatsku poljoprivredu. A tek Gavrilović i Vujnovac

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je u svom izlaganju istaknula da su Hrvatsko poljoprivredu uništili Zoran Milanović i Andrej Plenković, bivši i sadašnji hrvatski premijeri. Naglasila je da je prevladao uvozni lobi koji uništava domaće proizvođače. Raspravu Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazda Ivica Todorić likuje: U posljednje vrijeme redovito se priča o tome da će Plenković brzo završiti u zatvoru

“Kad se vozite kroz Sloveniju, Italiju, Austriju ili bilo koju drugu državu, gledate obrađena polja, gledate krave kako pasu, primjerice, u Austriji, i to na vrlo nepristupačnim terenima. Kad se vozite Hrvatskom, vidite neobrađena polja, korov, i vrlo rijetko vidite negdje stoku.

Politika raseljavanja, točnije rečeno, institucionalna korupcija koja je u Hrvatskoj prezentna, iselila je hrvatske građane, i možemo reći, razorila proizvodnju hrane u Hrvatskoj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Igor Peternel: Bravo za Mojmiru. Ona i Mićo Dušanović petnaest minuta oduševljeno kliču Jugoslaviji i bratstvu i jedinstvu

Ovaj prijedlog izmjena zakona jest još jedna klasična prijevara Plenkovićeve vlade, jer zakoni se u Hrvatskoj ne provode; u Hrvatskoj se zakoni krše kako bi uska skupina mogla pljačkati većinu naroda.

Je li proizvodnja hrane u današnjem svijetu tretirana kao nacionalna sigurnost? Jest. Koji je onda razlog da i mediji, i dosada relevantne političke stranke, ignoriraju uništavanje poljoprivredne proizvodnje, i razaranje hrvatskog sela?

Proteklih 10 godina na poticaje u poljoprivredi isplaćeno je nestvarnih gotovo 100 milijardi kuna. Dakle, s tolikim poticajima, Hrvatska bi trebala pokrivati svoje potrebe, te izvoziti razne poljoprivredne proizvode. A stvarnost je, kao što rekoh na početku, da uvozimo sve.

Zar nema svijesti koliki bi efekt Hrvatska imala, i, naravno, kolika bi to prednost bila za hrvatske građane, kada bi Hrvatska proizvodila hranu koja bi služila hrvatskom turizmu?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Vjernici Bratiškovaca protiv dalmatinskog episkopa Nikodima Kosovića: Zašto je “crkvenu kuću” tajno iznajmio lokalnom vinaru

Imamo situaciju da naši vodeći hoteli ne prodaju dalmatinski, ili istarski pršut, ili slavonsku šunku, već serviraju talijansku, niskokvalitetnu šunku pod hrvatski pršut. Jesmo li ikada čuli da je netko kažnjen zbog obmane svojih kupaca? Nismo.

Dakle, uzmimo samo slučaj proizvodnje mlijeka. Hrvatska proizvodnja je ispod 50% hrvatskih potreba, dok Slovenija proizvedi 119% vlastitih potreba.

Upravo je ovaj podatak pokazatelj, ne samo politike Plenkovićeve vlade u pogledu poljoprivrede, već politike svih vlada u zadnjih 20 godina. Dakle, sva sposobnost Milanovića, Plenkovića i ostalih moćnika jest vidljiva na ovim sramotnim činjenicama.

I, kao što sam rekla, nije u pitanju – i nemoguće je da je u pitanju samo nesposobnost. Ovo dokazuje kriminalni nagon političkih struktura u Hrvatskoj.

Hrvatska ima Bogom dane uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, od Slavonije do Ravnih Kotara, od Podravine, do Doline Neretve.

Međutim, postoje uvjeti koji stvaraju uspjeh, i uvjeti koji uzrokuju neuspjeh.

Prije nekoliko mjeseci Podravka je zatvorila tvornicu za preradu rajčice u Umagu. Dakle, umjesto da tvrtka, u kojoj država ima značajan vlasnički udjel (a preko mirovinskih fondova i odlučujući) – umjesto da otvara radna mjesta, ona ih zatvara.

Imamo slučaj Petrinjskog Gavrilovića. Svi znamo da se ta privatizacija dogodila u ratnim uvjetima, pod sumnjivim okolnostima, a neki kažu i pod kriminalnim okolnostima. A Gavrilović je, kao što znamo, kapital stekao u okolnostima kartelskog udruživanja hrvatskih poljoprivrednih proizvođača – plaćajući mizerno svoje zaposlenike, te koristeći tržišnu dominaciju.

S tim kapitalom Gavrilović je dobio zastupanje McDonald’sa za Hrvatsku. I što rade ti nemoralni poduzetnici? Gavrilović ne samo da uvozi govedinu iz Austrije, već čak i peciva. Što radi hrvatska vlada i ministarstvo poljoprivrede da potaknu domaću proizvodnju? Jesu li Gavriloviću oduzeli poticaje? Nisu.

Naglašavam da sam ja apsolutno na stajalištu tržišnog natjecanja i slobodnog poduzetništva, što jesu europske vrijednosti. Ali doći na sumnjiv način do vlasništva, te na grbači hrvatskog radnika stvoriti veliko bogatstvo, i onda u toj državi, koja ti omogući prednosti da stvoriš gospodarsku moć, razarati proizvodnju – e, tu se država mora braniti.

Općenito, pitanje poticaja jest jedan od glavnih alata pljačke Hrvatske i omogućavanja bogaćenja odabranih poduzetnika. Od osječkog Žita, do Cromarisa Ante Vlahovića.

Jer, u Hrvatskoj se državna vlast koristi protiv hrvatskih građana. Državni inspektorat nije državna institucija, već mehanizam za zaštitu monopola, kao što je to i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Jer, kad bi te dvije institucije radile svoj posao, onda ne bi bilo dogovaranja između proizvođača i trgovca, poticaji bi se koristili doista za poticanje poljoprivredne proizvodnje, vladao bi red na tržištu, a do izražaja bi došli sposobni, moralni i marljivi, a ne podobni i korumpirani.

Upravo na opisanom stanju u poljoprivredi ponovno dolazimo do zaključka da je vladavina prava preduvjet svakog pozitivnog pomaka, te pristojnog i dostojanstvenog života hrvatskih građana.

Jer, karteli (znači, nezakonito dogovaranje cijena, proizvoda ili usluga) zabranjeni su hrvatskim Ustavom i zakonom i Ugovorom EU.

Upravo je zato odlučujuće da u Hrvatskoj postoji državno odvjetništvo koje će postupati po zakonu. I cijela galama ovih dana oko postavljanja kompromitiranog Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika dokazuje da je vladajućim moćnicima u Hrvatskoj od životnog, egzistencijalnog značenja, da pravosuđe bude kontrolirano, i da ne primjenjuje zakone.

Jer, kontroliranim pravosuđem vi štitite kartele, monopole, kriminal u poticanju poljoprivredne politike i uništavanje poljoprivredne proizvodnje te omogućujete zaštitu uvozničko-švercerskog lopovluka, koji je u Hrvatskoj na sceni.

Taj strateški plan, koji je već dva desetljeća na sceni, provode vladajuće kaste HDZ, SDP, HNS, DP i Možemo – a istinitost ove teze potvrđuje činjenica da su nam najveći poduzetnici u Hrvatskoj upravo uvoznici, koji su se, inače, u međuvremenu u potpunosti pogubili.

Tako će Pavao Vujnovac uništavati proizvodnju hrvatskih krumpira kako bi uvozio krumpir iz FR i NZ. A, kao što znamo, Vujnovac je nastao u režiji Milanovića i Vrdoljaka, a preuzeli su ga HDZ i, naravno, DP, koji je čak rekao da je napad na Vujnovca, napad na Vukovar i Hrvatsku.

A Vujnovac simbolizira današnje društvene odnose u Hrvatskoj. Jer, Vujnovac u džepu, onako usput, nosi ogrlicu od pola milijuna eura, a običan čovjek ne može pokriti ni osnovne životne troškove i zarađuje tri puta manje nego u Njemačkoj, ali zato plaća prehrambene proizvode znatno više nego Nijemac.

Doista, razarački i gramzljivi mentalitet današnje vladajuće kaste čini neviđenu nepravdu ogromnoj većini hrvatskih ljudi.

Ali Hrvatska danas ima političku opciju, koja kaže: dosta je nepravde, dosta je laži i dosta je obmana. Već desetljećima se dobro smišljenim lažima, upravlja i manipulira hrvatskim građanima.

Te manipulacije su, u međuvremenu, došle do neviđenih apsurda. Ovih dana slušamo Plenkovića i njegove pomagače, koji kažu da je 2016. godine Ivan Turudić ukinuo presudu protiv Alojzija Stepinca. Jedan Teen-ager iz 8. razreda mi reče – ”baš me čudi da Turudić Stepinca nije ponovno osudio.” I djeca se ismijavaju apsurdima Plenkovića, i moćnika koji mu pomažu. Plenkovićevom vlašću dominira jedna karakteristika, a ona glasi – laž kao glavni alat vladanja.

Dakle, blokiraš pravosuđe, pljačkaš građane i korumpiraš medije, kako bi na svakodnevnoj bazi silovao zdrav razum hrvatskog čovjeka. Po svim europskim standardima Plenković je otvoreno korumpirani političar, i to od samog početka kad je postao premijer.

Od zastupnika Sauche, do Frane Barbarića. Ali nam mediji tumače da je Plenković zaslužan što je sunce izašlo, što je policajac dobio plaću (kao da je nije zaslužio), a najveća inflacija u Hrvatskoj po medijima postaje nepostojeća.

Svaka laž, uvijek i svugdje, kad-tad bude razobličena. U Dalmaciji postoji poslovica koja kaže – ne smeta meni što me lažeš, već me smeta što tražiš da vjerujem u tvoju laž.

I zato vi, koji podržavate Plenkovićevu vlast, ali i vi, koji se pozivate na poštenje dokazano lopovskog SDP-a, ništa niste naučili iz povijesti. Nitko vam nije dao pravo hrvatske građane držati u korupciji i mraku, i prisiljavati da budu drugorazredni građani EU.

I zato sam odlučna u koaliciji s hrvatskim građanima, svrgnuti vaš lopovluk, privesti vas pravdi, i urediti hrvatsku državu, u kojoj se zakoni primjenjuju na sve jednako, i nitko nije iznad zakona.

I zato ćemo Hrvatsku urediti – jer, samo uređena Hrvatska, može biti uspješna Hrvatska”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina