Zašto Mađari ne žele plin s Krka: Tvrde da je cijena nerazumno visoka

Zašto Mađari ne žele plin s Krka: Tvrde da je cijena nerazumno visoka

Preskupe tarife na budućem krčkom LNG terminalu su, barem službeno, razlog zbog kojeg se Mađarska nije javila za zakup plinskih kapaciteta. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó u nekoliko je navrata kazao kako je izgradnja terminala na Krku neizvjesna, a hrvatska ponuđena cijena značajno iznad tržišne, odnosno »nerazumna«. Čim Hrvatska kaže razumnu cijenu, Mađarska će moći smanjiti svoju ovisnost o ruskom uvoznom plinu, rekao je ministar za nedavnog susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Budimpešti.

Neizvjesnosti oko gradnje terminala, čini se, više nema pa utoliko mađarska odbijenica LNG-u Hrvatska više ne drži vodu. Na pitanje jesu li pak Mađarima ponudili uistinu previsoke, nerazumne cijene na terminalu, iz LNG-a Hrvatska odgovaraju kako tarifa na Krku iznosi 1,39, odnosno 1,25 €/MWh te je »konkurentna u usporedbi s tarifama na LNG terminalima u EU«. Riječ je o, pojašnjavaju, reguliranim, a ne tržišnim tarifama, i donosi ih Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u skladu s regulativom na tržištu plina EU-a, piše Novi list.

»Visina tarife je u nekoliko navrata iskomunicirana sa svim potencijalnim korisnicima terminala te je tržišno prihvatljiva i konkurentna«, zaključuju u LNG-u Hrvatska. Na pitanje kako komentiraju namjeru Mađarske da preko Slovenije ubuduće dobavlja ukapljeni plin iz Italije, zaobilazeći krčki terminal, odgovaraju kako se projekt plinske interkonekcije Mađarske i Slovenije razvija već deset godina, i nalazi se na listi projekata od zajedničkog interesa EU.

Foto: Salvatore di Nolfi/EPA