Moćno odvjetničko društvo Hanžeković: Pogoduje mu Bandić, ali i Trgovački sud?

Moćno odvjetničko društvo Hanžeković: Pogoduje mu Bandić, ali i Trgovački sud?

Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbu koju su odvjetnici društva Dragičević i partneri podnijeli protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga jer njima, a i mnogim drugim odvjetničkim društvima, nije dodjeljen niti jedan slučaj za zastupanje Grada i Holdinga iako imaju potpisane ugovore. Dok su neka odvjetnička društva prošla jako loše, odvjetničko društvo Hanžeković i partneri dobilo je čak 173.552 predmeta.

“Što možete očekivati nakon dva ročišta u godinu dana u kojemu su se promijenila dva suca. Nije proveden nijedan dokaz koji smo mi predložili. Iz tih dokaza bi se vidio način raspodjele predmeta. Ključ naše tužbe je bio da je fizički došla ogromna količina predmeta i netko je u Gradu Zagrebu ili Zagrebačkom holdingu te predmete raspoređivao na određene osobe, bez da je uzeo u obzir da i druga društva imaju potpisane ugovore o zastupanju”, rekao je Dragičević za Direktno.hr.

Podsjetimo, odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo je zastupanje u 173.552 predmeta, a ostali odvjetnici s kojima je sklopljen ugovor o zastupanju, identičnog sadržaja, preuzeli su znatno manji broj predmeta. Također, neka društva nisu dobila nijedan predmet. Treba spomenuti i da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju Grada Zagreba i gradskih poduzeća s odvjetničkim uredom, sada pokojnog, Marijana Hanžekovića.

Smatraju da se nalazio u odnosu ovisnosti budući da mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna. Riječ je o jamčevini koju je Hanžeković platio kada je Bandić uhićen u sklopu istrage u ‘aferi Agram’.

Kako tvrdi Dragičević, sud je onemogućio zagrebačkom gradonačelniku Bandiću davanje iskaza, a upravo je njegov iskaz mogao objasniti kako su predmeti dodijeljeni. “Ako imate 20 ugovora i primjerice, 100.000 predmeta, logično je da referent svakom društvu dodijeli pet tisuća predmeta. Mi smo htjeli ustvrditi kako su predmeti dodijeljeni, a zadovoljni smo jer smo došli do dokumentacije koja potvrđuje naše zaključke”, rekao je Dragičević.

 

Foto:Edvard Šušak/Hina