Tražio smrtnu kaznu za hrvatske političare, a onda završio u pritvoru i na psihijatriji

Tražio smrtnu kaznu za hrvatske političare, a onda završio u pritvoru i na psihijatriji

Kratkometražni dokumentarac ‘U ime Republike Hrvatske’, koji uje 27. veljače imao svjetsku premijeru u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, prati bivšega političara i aktivista Marka Franciškovića u predstavljanju njegova radikalnog programa, ali i u njegovoj borbi s institucijama koje redatelj filma Goran Dević ocijenjuje ‘pravosudnim hororom’.

Franciškovića se u filmu upoznaje kao ‘jednog od nas’, čovjeka koji se brine kako će sinu kojeg nije vidio osam mjeseci nabaviti sličicu nogometaša koja mu nedostaje u albumu, koji ima neriješene sukobe s roditeljima, probleme s automobilom.

Za pravosudni sustav on je prijetnja jer njegove su ideje radikalne – traži smrtnu kaznu za političku elitu koju smatra odgovornom za stanje u Hrvatskoj. Završava u pritvoru i na psihijatriji, a nakon što ga sistem napokon proglasi zdravim i pusti na slobodu, više mu ne pada na pamet baviti se politikom.

Dević kaže da je u taj kratkometražni dokumentarni projekt ušao slučajno. ‘Sa Sarajevo Film Festivala su me zamolili me da, u povodu 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata snimim film o Gavrilu Principu. Rekao sam im da bih radio film u radikalno suvremenom ključu, odnosno u našoj današnjoj stvarnosti našao nekoga tko bi zbog svog političkog cilja bio spreman drugu osobu lišiti života na bilo koji način’, piše tportal.

Film je snimao oko tri godine, bilježeći sve ono što se Franciškoviću događalo za vrijema zatvaranja na psihijatriju i što se događalo nakon toga. ‘Kad pratiš jednu osobu s njenim životnim htijenjima ne možeš ti zapovijedati, ne znaš u kojem će smjeru otići priča’, kaže Dević.

‘Da se vratio u političku arenu nakon hospitalizacije sigurno bih filmski profitirao, no on je ispravno zaključio da se u ovoj zemlji to ne isplati pa je karijeru političara zamijenio karijerom čovjeka koji piše. Napisao je knjigu o tome što mu se dogodilo u institucijama u kojima je bio prisilno smješten, to su fascinantni redovi’, dodao je Dević.

Foto:Screenshot