Skandal u Rijeci: Na vrhu Riječkog nebodera postavit će spomenik zloglasnoj petokraki

Skandal u Rijeci: Na vrhu Riječkog nebodera postavit će spomenik zloglasnoj petokraki
Na vrh Riječkog nebodera postavit će se skulptura u obliku zvijezde petokrake. Riječ je o umjetničkoj intervenciji u sklopu Rijeka EPK – programskog pravca Doba moći – “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” autora Nemanje Cvijanovića.

“Spomenik memoriji i krizi memorije” na vrh Riječkog nebodera bit će postavljen 3. svibnja pod pokroviteljstvom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a nekako se čini, već sada, da će izazvati prilično veliku pažnju, a vjerojatno i kontroverze tijekom ostatka godine, jer je predviđeno da na vrhu nebodera ostane do 31. prosinca 2020, piše portal Riječanin.

Evo kako je projekt opisan u programskim materijalima Rijeka EPK 2020.:

“Svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji, riječki umjetnik Nemanja Cvijanović izvest će Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik na vrhu Riječkog nebodera.

Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava.

Umjetnikovim riječima, 2800 krhotina stakla može podsjećati i na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa.

Spomenik postavljen na vrh Riječkog nebodera reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu, Samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta u tkivo grada, defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada i začaranog kruga koji takva dinamika stvara”, stoji u opisu ove umjetničke intervencije, prenosi Direktno. 

Iako autor  navodi da je skulptura uobliku velike  i zaboravljene partizanske zvijezde,  ona istodobno veliča  i totalitaristički komunistički režim.

Foto: Hina