Marija Selak Raspudić optužila Plenkovića da se smije demokraciji: Što je poručila Arsenu Bauku?

Marija Selak Raspudić optužila Plenkovića da se smije demokraciji: Što je poručila Arsenu Bauku?

Trebamo pokazati da nismo osuđeni na vladajući duopol, rekla je jutros Marija Selak Raspudić, nezavisna kandidatkinja na listi Mosta, u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Selak Raspudić rekla je da je demokracija u Hrvatskoj ugrožena na mnogo načina, a temeljni je nemogućnost promjene izbornog zakona, koji je alat koji građanima omogućuje da izraze volju. Ugrožena je, smatra, i raspisivanjem izbora usred pandemije.

“Već sada možemo čuti obeshrabrujuće poruke o izlascima na izbore, od “Nemojte izlaziti u velikom broju prijepodne” do toga da bismo to mogli protumačiti da uopće i ne izađemo”, kaže Selak Raspudić.

Spomenula je i onemogućavanje elektroničkog i dopisnog glasanja te da iz dominantne oporbe kažu da se to treba onemogućiti kako se dijaspora ne bi u velikom broju aktivirala, pri čemu se, dodaje, pogrešno mislilo na dijasporu u BiH. Ovdje je  očito mislila na  Arsena Bauka koji je otvoreno bio protiv većeg sudjelovanja dijaspore u političkom životu Hrvatske.

“Kada vam takve poruke dolaze od oporbe koja pretendira na vlast onda se zaista ozbiljno trebate zapitati kamo idu demokratski procesi u Hrvatskoj”, rekla je Selak Raspudić.

Kaže i da sustavno svjedočimo onemogućavanju referenduma. Selak Raspudić je rekla da sažeto rečeno postoje dva tipa izbornog zakona, onaj koji će odraziti volju građana, te onaj koji će odraziti volju oligarhije, kakav, kaže, imamo sada.

“Mi uopće ne poznajemo saborske zastupnike”, rekla je.

Objasnila zašto se odlučila na Most

Selak Raspudić rekla je da se za Most odlučila iz nekoliko razloga. Zbog naglog raspisivanja izbora nije uopće bilo mogućnosti da se stigne kreirati vlastitu opciju. Kaže i da je Most u javnosti percipiran kao poštena stranka koja se bori protiv korupcije te da se radi o jednoj od najaktivnijih stranaka u Saboru.

Navela je kako su joj neki studenti slali pisma potpore, što ju je kao profesoricu ganulo, a kolege žale i nadaju se da neće proći kako bi se mogla vratiti struci.

“Ima različitih reakcija, većinom su ljudi zbunjeni i na neki način zgroženi da se itko u situaciji kad je relativno komotan (…) želi aktivirati da bi nešto učinio u ovoj zemlji”, rekla je Selak Raspudić.

“Jedini bačeni glas je onaj za HDZ”

Kaže da nećemo moći ništa promijeniti dok god budemo slušali poruke “glasajte isključivo za SDP i HDZ da se ne bi osipali glasovi”.

“Nemojte glasovati tako da nešto unaprijed kalkulirate jer ja vjerujem da je jedini bačeni glas onaj za HDZ, s obzirom na to da je riječ o stranci koja je imala itekako puno prilika, a dovela nas je tu gdje jesmo. Slična je situacija i s SDP-om, koji sad predstavlja svoje tendenciozne i megalomanske predizborne programe, a u situaciji kada je imao priliku bilo što implementirati u praksi nije to učinio na način na koji je trebao i zato se sada nalazimo tu gdje jesmo”, rekla je Selak Raspudić.

Premijera Andreja Plenkovića optužila je za smijanje demokratskim procesima te za izbacivanje Mosta iz Vlade kad su glasali drugačije.

Na pitanje o tome kako oživjeti gospodarstvo Selak Raspudić je odgovorila da će program biti predstavljen kroz nekoliko dana.

“Imamo ljude koji se ozbiljno bave ekonomijom, bilo bi neozbiljno od mene da govorim o toj gospodarskoj aktivnosti jer bih se onda svela na ono što većina političara radi, na floskule i fraze koje nemaju uporište u mom znanju”, rekla je, ali i dodala da se stručnjaci mogu pokrenuti vraćanjem dostojanstva Saboru i demokratskih procesa.

Selak Raspudić rekla je i da ju je dijete potaknulo na aktivnost jer vam, kako je rekla, dijete rastegne fizičke mogućnosti do krajnjih granica i shvatite da puno više možete učiniti.

“Svatko tko ima dijete zna da, kada ga pogleda, da je to obećanje bolje budućnosti, nekog novog života, i da mu nekakav entuzijazam i nadu da se nešto može promijeniti. Pa je i to mene na neki način gurnulo”, poručila je.

Selak Raspudić rekla je i da unatoč negativnim komentarima ne bi htjela razviti debelu kožu.

“Svuda oko nas su debelokošci, ne bih htjela tako završiti, pa makar imala nekada i neprimjerene ljudske reakcije”, dodala je.

Foto: HRT

Facebook Comments