Vilim Ribić likuje i otkriva pikanterije: Plenkovića opisuje kao smušenjaka koji ne poznaje materiju

Vilim Ribić likuje i otkriva pikanterije: Plenkovića opisuje kao smušenjaka koji ne poznaje materiju

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić  otkrio je  neke detalje s maratonskih pregovora Vlade u sindikata održanih zadnja dva dana.

Na samom početku razgovora pojasnio je da nije bilo prijelomnog trenutka u pregovorima.

Nije bilo ključnog trenutka, bilo je 14 satnog natezanja. Dan prije 7 sati, sad ponovno 7 sati, nagovaranja, uvjeravanja, argumentirnja, objašnjavanja i to traje u nedogled. Težak je to proces”, objašnjava Vilim Ribić.

Pregovorima se oko 19 sati pridružio i premijer Plenković, javlja N1.

“Prije ulaska u zgradu Vlade, izjavio sam da bez njegove nazočnosti pregovori ne mogu rezultirati nikakvim zaključkom. Bio sam u pravu. Pojavio se i nakon toga je napokon došlo do nekakvog stava vlade po znamo gdje smo.”

Upitan jesu li sindikati prijetili obustavom pregovora ako se premijer ne pojavi, kazao je:

“Jesmo, ja sam to otvoreno rekao i tražio. Čak sam se našalio pa sam rekao – ako neće doći, dajte ga uhitite i dovedite. Bio je u naglašeno dobrom, ležernom raspoloženju: Bio je vrlo pristojan, ušao je u razgovor. Razgovor je trajao dugo jer neke stvari on nije poznavao, nije razumio. Bio je zadovoljan kad mu je objašnjeno, to znači da mu savjetnici baš ne funkcioniraju najbolje.

“Nije razumio niz vrlo važnih detalja koji možda sad nisu relevantni – o tome kad je bilo uvećanje koeficijenata, je li bilo povećanja plaća ranije, objasnio sam mu da njegove izjave o tome da je ovo najveće povećanje plaća jedne vlade u jednoj godini – upozorio sam ga na to da je 1997. bilo veće, 1998. bilo veće u jednoj godini, i 1999. bilo čak 23 posto. A on se hvali s 23 posto u 3 godine njegove Vlade.

Objasnili smo relacije među koeficijentima koje nije poznavao. Bilo je dosta informacija u koje on nije imao uvid. Meni je to normalno i očekivano jer se on bavi cijelom lepezom drugih briga i poslova.”

Pitali smo ga o situaciji da se više ne pregovara o povećanju koeficijenata, nego o dodatku na kolektivni ugovor.

“To je točno i mi smo s tim nezadovoljni. To je pitanje forme. Puno je važnije imati koeficijent nego dodatak. Koeficijent je stabilniji. Međutim, s druge strane, ovo je 5 posto rasta plaća u jednoj godini – 3 posto sada, 1 posto u lipnju i jedan posto u prosincu, a uredba treba stupiti na snagu i primijeniti se nakon izbora 2021. godine”, pojasnio je Ribić.

“O koeficijentima nema sporazuma, to je jednostrani akt vlade, sindikati će biti uključeni kao partneri, kao savjetodavno tijelo. To je konzultativni tip suradnje. Postoji pregovaranje i postoje konzultacije. Ne možemo po zakonu biti pregovarači. Vlada donosi uredbu. Ono što je premijer jučer izjavio, uredba će se donijeti u 2021. godini, dakle nakon izbora. Ako se donese 2021., onda je 1 posto 1. prosinca bezuvjetan.”

Foto: N1