Doktor Goluža traži ostavku Iskre Primorac koja se cijepila preko veze: Nemate ni četrdeset godina, trebali ste se cijepiti među zadnjima

Doktor Goluža traži ostavku Iskre Primorac koja se cijepila preko veze: Nemate ni četrdeset godina, trebali ste se cijepiti među zadnjima

Doktor TrpimirGoluža poslao jeotvoreno pismo  predsjednici Upravnog vijeća KBC-a Zagreb Iskri Primorac koja se, kao što je o tome prvipisao Teleskop, cijepila preko reda. Golužino pismo prenosimo u cijelosti: ,
“Obraćam Vam se ne samo kao glavnoj upraviteljici najveće zdravstvene ustanove u državi u kojoj i sam radim, već i kao najmlađoj osobi u Hrvatskoj koja ne radi u sustavu zdravstva, a cijepljena je protiv covida 19.
Prošlo je već desetak dana od kad je javnost saznala da ste preko reda cijepljeni protiv covida -19. Od tada se, iako ste imali brojne prilike, niste obratili javnosti i objasnili svoj postupak. Puno je bolje ako je to Vaše neobraćanje posljedica nelagode, neugode i srama, a ne bahatosti, bešćutnosti i osjećaja nedodirljivosti.
Iako niste jedina koja je u aktualnoj pandemiji pokazala ekstremnu sebičnost i samoljublje, Vaš slučaj je posebno zanimljiv.
Po pitanju cijepljenja vrlo ste mlada osoba, nemate još niti 40 godina. Niste niti zdravstvena radnica pa ni po kojem kriteriju ne pripadate prioritetnoj skupini za cijepljenje. Što više, prema smjernicama HZJZ-a za cijepljenje protiv covida 19 trebali ste biti cijepljena među posljednjim u državi.
Za sada ste jedina osoba u Hrvatskoj koja je prekoredno cijepljena u ustanovi čijim upravnim vijećem predsjeda. Osim toga, jedna ste od rijetkih prekoredno cijepljenih koji su prekoredno cijepljenje u istoj „svojoj“ ustanovi omogućili i svom bračnom partneru, svega par mjeseci starijem od Vas koji također ne radi u sustavu zdravstva i koji je kao i Vi trebao biti cijepljen među zadnjim.
Obzirom da upravljate državnom zdravstvenom ustanovom sigurno ste pravovremeno bili informirani o pravilima i procedurama vezanim uz cijepljenje protiv covida 19. Ipak, to Vas nije spriječilo da dvostruko zloupotrebite svoju funkciju i položaj. Za sebe i za svog supruga.
Posebnu težinu Vašem nedopustivom ponašanju daje spoznaja da ste imenovana dužnosnica Vlade RH te da je Vaša dužnost brinuti se o redu i zakonitosti rada KBC Zagreb. Umjesto uvođenja reda, napravili ste nered. Osim što ste iznevjerili iskazano Vam povjerenje Hrvatske države, svojim ste cijepljenjem narušili ugled KBC-a Zagreb i izazvali osudu i nezadovoljstvo šire javnosti.
Kao i svi drugi privilegirano cijepljeni pokazali ste visok stupanj bešćutnosti i nesolidarnosti. Hladno ste zanemarili činjenicu da svojim činom uskraćujete cjepivo onima kojima je najpotrebnije. Starim, bolesnim i nemoćnim ljudima.
Poštovana gospođo Primorac,
obnašanje odgovornih dužnosti u društvu podrazumijeva i snošenje odgovornost za propuste odnosno postupke koje poduzimate. Svatko može pogriješiti. Namjerno ili slučajno. Vi ste namjerno pogriješili i to dvostruko. Prvo za sebe, a potom i za supruga. Time ste trajno obilježili svoj mandat predsjednice Upravnog vijeća KBC-a.
Vaš eventualni ostanak na čelu upravnog vijeća kompromitirat će vjerodostojnost Vlade RH i produbiti opravdano nepovjerenje i nezadovoljstvo javnosti u pogledu jednakosti i pravičnosti pri ostvarivanju zajamčenih društvenih prava, poglavito ljudi u rizičnim zdravstvenim skupinama koje ste svojim sebičnim činom dodatno zdravstveno ugrozili.
Stoga Vas pozivam da smognete ljudskost i snagu i javno se, zbog prekorednog cijepljenja, ispričate cjelokupnoj hrvatskoj javnosti te podnesete neopozivu ostavku na dužnost predsjednice UV KBC-a Zagreb. Taj časni čin mogao bi biti biti prekretnica u poimanju odgovornosti obnašanja visokih društvenih funkcija u hrvatskom društvu.
U društvima razvijene demokracije Vaša smišljena dvostruka zlouporaba dužnosničke pozicije podrazumijevala bi i onemogućavanje svakog daljnjeg obnašanja javnih upravljačkih dužnosti. No, ne brinite! Vaše mjesto ravnateljice Središnjeg registra osiguranika sigurno je. Ipak ste Vi pripadnica nedodirljive i povlaštene hrvatske društvene elite” ističe doktor Goluža.