Bitka za Liku: HDZ pobijedio Milinovića, agencije doživjele fijasko

Bitka za Liku: HDZ pobijedio Milinovića, agencije doživjele fijasko

Hrvatska demokratska zajednica uvjerljivo je pobijedila na izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije. Osvojila je gotovo 35,5 glasova, druga je lista disidenta Darka Milinovića koja je osvojila oko 20,5 posto, na trećem mjestu je Hrvatska stranka prava Karla Starčevića sa 17, dok je na četvrtom mjestu Bura promjena gradonačelnika Novalje Ante Dabe s oko 10 posto glasova.

Marijan Kustić se može proglasiti velikim pobjednikom jer su ankete Promocije plus predviđale da će se voditi mrtva utrka između HDZ-a i Darka Milinovića. Glasači u Ličko senjskoj županiji su pokazali da je u stvarnosti HDZ puno jači od “otpadnika” Darka Milinovića.

Dok je agencija Promocija plus veliki gubitnik ovih izbora, pa stoga s velikom rezervom treba uzimati sva buduća istraživanja javnog mnijenja, Robert Kopal je u nedjelju navečer bio jedan od najsretnijih ljudi u Hrvatskoj. Mogao je odahnuti  nakon što je saznao službene rezultate. Iako ni njegove ankete nisu pouzdane, pokazale su se ipak nešto preciznijim od istraživanja koje je provodila “renomirana” Promocija plus. Kopal se  spasio u petak kada je korigirao svoja “očekivanja” i predvidio da će HDZ osvojiti 40 posto odnosno između 13 i 15  mandata.

Mnogi su predviđali da će Kopal izgubiti funkciju predsjednika HDZ-ovog Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo, a sada se može reći da je, barem do nekih novih izbora, zadržao svoju poziciju. Bez obzira na to što Kopal može biti zadovoljan što se  nije blamirao, agencije za istraživanje javnog mnijenja su veliki gubitnici ovih izbora.

Plenković je u ovaj “lički boj” uložio veliki politički kapital, angažirao je Vladu, ministre  i svu moguću stranačku infrastrukturu, i to mu se  na kraju isplatilo. Ne može do kraja biti zadovoljan jer nije do nogu potukao disidenta Milinovića, ali je ovo veliki uspjeh jer je pokazao da su svi lokalni moćnici uspješni dok iza sebe imaju moćni HDZ .

Plenkoviću ova pobjeda u Lici osigurava stabilnu poziciju na čelu stranke, ali mu istodobno ne daje dovoljno snage da može ući u konačni obračun sa stranačkim oponentima koje personificira Milijan Brkić. Može se zapravo zaključiti da je  potrošeno puno energije i novaca, a stvari su ostale kao i prije ove velike bitke. Plenković će ostati neupitni šef stranke, ali će se i dalje morati oslanjati na ljude koji imaju snažnu bazu na terenu.

Sada kada su poznati rezultati izbora, mogu odahnuti i Milinović i Plenković. Plenković je uvjerljivo pobijedio, a Milinović se nije osramotio iako je uvjerljivo poražen. Osim toga, HDZ i njegovi partneri osvojili su znatno manje glasova nego na redovnim izborima prije dvije godine. Iako to neće javno priznati, Milinović i Plenković vjerojatno ne bi ponovili ono što su napravili u posljednjih šest mjeseci. Niti bi Milinović onako brzopleto došao sa svojim istomišljenicima ispred sjedišta HDZ-a u Zagrebu, niti bi ga Plenković onako ekspresno izbacio.

Sve ovo što su dobili nakon nedjeljnog boja nije bilo vrijedno borbe, izgubljenih novaca i energije.