Zastupnik Vrkljan pisao Jandrokoviću: Novinar Stanković je seksistički izvrijeđao zastupnicu Vidović Krišto

Zastupnik Vrkljan pisao Jandrokoviću: Novinar Stanković je seksistički izvrijeđao zastupnicu Vidović Krišto

Zastupnik Milan Vrkljan poslao je  otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću u kojemu  ga upozoravam na nedopustivo djelovanje novinara Aleksandra Stankovića kao zaposlenika HTV-a. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine Jandroković,  u privitku Vam šaljem presliku facebook objave novinara HRT-a Aleksandra Stankovića.  Gospodin Stanković je kao što je iz teksta vidljivo koristio vulgarne izraze te grubo vrijeđao  zastupnicu Karolinu Vidović Krišto.  Ustavom RH određeno je da narod obnaša vlast putem svojih izabranih predstavnika, tj.
saborskih zastupnika. Ako novinar kojega pristojbom plaćaju hrvatski građani koristi potpuno  neprihvatljiv rječnik, on ne vrijeđa samo saborsku zastupnicu, već i hrvatske građane koji su je izabrali. Rječnik koji je gospodin Stanković koristio je za javnu demokratsku atmosferu  jedne civilizirane europske države u potpunosti neprihvatljiv te kao takav ima biti sankcioniran. Zaštitu koju gospodin Stanković ima od tzv. nevladinih udruga, koji su tobožnji  zaštitnici prava slabijih, te njihova šutnje, za svaku je osudu. Seksističke izjave te vrijeđanje  na osobnoj razini nedopuštene su neovisno o tome kome su upućene. Vladavina prava jest  jednakost, a jednakost vrijedi i za saborske zastupnike, neovisno zovu li se ti zastupnici  Karolina, Marija, Rada, Sabina…

Jedan od temeljnih hrvatskih problema jest devastiranost institucija i njihova  nevjerodostojnost. Hrvatski sabor je dužan voditi brigu o dignitetu narodnih predstavnika i to
ne zbog njihove osobnosti, već zbog vjerodostojnosti najvažnije državne institucije. Ako na  ovakve primitivne i vulgarne izjave ne reagiramo, moramo biti svjesni da poslije primitivnih i  nasilničkih verbalnih ispada slijede i fizički ispadi. Hrvatski sabor kao institucija mora uporno  promicati kulturu tolerancije i demokratskog dijaloga te se boriti protiv svih oblika  primitivizma i govora mržnje.
Zahtijevam od Vas da sazovete izvanrednu sjednicu predsjedništva sabora te najoštrije  osudite izjave i ponašanje novinara Aleksandra Stankovića te od Hrvatske radio televizije  zatražite zakonom predviđene sankcije za ovakvu vrstu ponašanja”,piše zastupnik Vrkljan.

Na slici: Zastupnici Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan