I njih je prevario: Podgora posthumno oduzela Bandiću titulu počasnog građanina

I njih je prevario: Podgora posthumno oduzela Bandiću titulu počasnog građanina

Prije osam godina podgorska je vlast donijela odluku o proglašenju danas pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kao laureata javnog priznanja te su mu tada predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević i načelnik Ante Miličić (nezavisni) dodijelili Povelju počasnoga građanina Podgore.

No, dolaskom nove vlasti i načelnice Petre Radić (Nezavisna lista mladih) Bandiću se ta titula oduzela.

Naime, općinska Komisija za dodjelu javnih priznanja na zahtjev Kluba SDP-a i vijećnika Zorana Radonića jednoglasno je donijela odluku o opozivu s obrazloženjem kako smatra da ”iskazana čast nije zaslužena s obzirom na dokazanu kriminalnu povijest i više od 250 kaznenih prijava protiv Milana Bandića i njegovih suradnika, čime se nanosi šteta ugledu općine, kao i samoj vrijednosti dodijeljene titule”.

– Tijekom povijesti bilo je i zaslužnijih pojedinaca koji su dali svoj doprinos razvoju i promidžbi naše općine, a nisu proglašeni počasnim građanima. Također, pri dodjeli se nije poštovala niti se provela propisana procedura za dodjelu priznanja, a povod je bilo poklonjeno vatrogasno vozilo, koje je bilo nekvalitetno i neadekvatno za potrebe našeg DVD-a – navodi se u obrazloženju odluke o oduzimanju počasti danas pokojnom Bandiću.

Na sjednici Općinskog vijeća, koje je jednoglasno donijelo odluku, bilo je sedam od ukupno 13 vijećnika (šest predstavnika NLM-a i jedan SDP-a).

Da je staro vatrogasno vozilo koje je Bandić darovao Podgoranima bilo neupotrebljivo, Slobodnoj Dalmaciji potvrdio je i Stjepko Mrsić, zapovjednik DVD-a.

Foto: Hina