Ivan Penava prelomio: Želi postati šef Domovinskog pokreta. Zašto je Škorina izjava bila malo zelena?

Ivan Penava prelomio: Želi postati šef  Domovinskog pokreta. Zašto je Škorina izjava  bila malo zelena?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava učlanio se u Domovinski pokret. Objavila je to stranka u ponedjeljak. Danas je Penava objavio da će se kandidirati za čelno mjesto te stranke.

“Tema ove konferencije je na tragu jučerašnje objave DP-a da sam postao član DP-a. Kao što sam komunicirao od prije ljeta, kada ste vršili pritisak i iskazivali interes za budućim koracima, još ne mogu do kraja govoriti o tome, ali ono o čemu mogu govoriti je moj ulazak u DP”, rekao je Penava dodajući da je za tu odluku trebalo dosta vremena jer to nije samo njegova odluka te da tim koji stoji iza njega već godinama ostvaruje dobre rezultate, javlja N1.

Penava kaže kako su njegova tri izbora na čelo Vukovara i ostali politički uspjesi rezultat rada tog tima ljudi. Zahvalio im je što su svi skupa i “danas, u ovom važnom momentu”.

“Siguran sam da ovim učlanjenjem u danima i godinama koji su pred nama ćemo živjeti i svojim stilom življenja pokazivati koje su vrijednosti za koje se zalažemo”, rekao je Penava.

Na pitanje ide li u kandidaturu za predsjednika DP-a kaže: “Idem.”

Dodaje da bi volio da bude više kandidata.

“DP se pokazao kroz vrijeme. Odjednom su prepoznati u medijima, čak i od vodećih dužnosnika, kao stranka koja je ostvarila veliki uspjeh na parlametarnim izborima. Bez daljnjega, DP ima potrebnu esenciju, strukturu, sve smo to promatrali i na kraju donijeli ovu odluku. Bilo bi suludo praviti se da je DP neokrznut svim događajima koji su prethodili ovom današnjem”, govori Penava.

Vizija stranke

Na pitanje kakva je njegova vizija te stranke u budućnosti kaže da bi htio da se dogodi unutarstranačka utakmica kako bi se onda moglo razgovarati argumentima.

“Naši stavovi su vrlo prepoznatljivi. Nema ljepšeg uvoda nego reći da smo i zadnje izbore dobili kao ljudi, doslovno svojim imenom i prezimenom, svjedočenjem vrijednosti koje zastupamo”, kaže Penava dodajući da je on i opcija kojoj pripada “jedan od rijetkih političara koji je vjerodostojan”.

“Često smo zbog svojih vrijednosti znali baciti rukavicu u lice i vladama i autoritetima jer držimo da postoje vrijednosti kooje su iznad nas”, kaže.

Suradnja s HDZ-om

O tome može li DP u budućnosti surađivati s HDZ-om ako on postane predsjednik kaže: “O HDZ-u neću. Za suradnju smo otvoreni prema svima koji će podržati programske osnove koje zastupam. Ni u primisli naivan da će to biti uvijek sto posto, ali kad je riječ o koalicijama postoje neke pozicije koje dogovorite i očekujem da se u budućnosti toga i držimo. Sve političke opcije, osim onih koje nam se dijametralno kose sa svjetonazorom, a to je SDSS u ovakvom stnaju u kakvom je. Ne dolazi u obzir. Što ne isključuje druge stranke i pojedince i sa srpskim predznakom unutar Hrvatske koje naravno uvažavamo, ali s jasnim određenjem da je ovo hrvatska država i da je Domovinski rat prvo slovo.”

Na pitanja o Miroslavu Škori kako se s njim nije čuo od prije izbora te da ne može komentirati Škorinu odluku.

“Nadam se da je dobro odlučio i da je zadovoljan odlukom koju je donio”, kaže Penava.

Na pitanje hoće li ostati gradonačelnik Vukovara kaže da je i to bilo predmet razgovora. “Ostajem definitivno u Vukovaru u smislu obnašanja funkcije gradonačelnika i procesa koje ovdje imamo. Velik broj dana je odrednica Zagreb, to je naprosto tako i voditi stranku iz Vukovara ili bilo koje drugog grada koji je na periferiji je nemoguće tako da…”

Škoro je nakon ostavke rekao da su mu dvije najveće greške bile da se ne zaokruži Grabar-Kitarović i da Plenković ne može biti premijer. Slaže li se Penava s tom procjenom? “Ne poznajem kompletan život i djelo Škore da bih sudio o njegovim greškama. Mislim da je ova prva pogreška bila pogreška. Znam što je mislio, ali ne može biti apsolutni znak jednakosti između SDP-a i HDZ-a. Ovo drugo, ja bih rekao da se to u politici ne radi. Nije velika pogreška s obzirom koliko je dugo Škoro bio u poziciji u kojoj je. Kad to promatram s distance, to nije bio primaran razlog. Da nije bilo te izjave, Plenković bi našao neku drugu. Izjava je bila malo zelena, istrčalo se s njom bez razloga. U Drugom kontekstu čvrsto stojim na poziciji da ta izjava nije izazvala onaj efekt koji dio medija i biračkog tijela HDZ-a misle da jest. I da nije bilo te izjave, ishod što se tiče koaliranja bi bio isti.”

“U Slavoniji se kaže ‘u svoj red’, a sve druge prepustiti da vode računa o svojim redovima”, zaključuje Penava.

Izborni sabor DP-a

Kako N1 neslužbeno doznaje, Izborni sabor DP-a, na kojemu će biti biran predsjednik stranke, održat će se za dvadesetak dana u Petrinji, kao znak podrške građanima i kraju stradalom u potresu.

Naš izvor iz DP-a kaže kako se očekuje da će “Penava na tom Saboru biti jedini ozbiljni kandidat za čelnu funkciju u stranci”.