Ivan Pernar uoči početka suđenja: Usprkos dokazima i svjedocima koje tužiteljstvo predlaže, oni neće priznati krivnju

Ivan Pernar uoči početka suđenja: Usprkos dokazima i svjedocima koje tužiteljstvo predlaže, oni neće priznati krivnju

Ivan Pernar otkrio je svojim brojnim pratiteljima na društvenim mrežama što mogu očekivati u ponedjeljak kada počinje suđenje osumnjičenim Hrvatima u Zambiji.

“U ponedjeljak nemojte očekivati ništa spektakularno od suđenja Z8. Sve što će se odviti na ročištu je pitanje njima da se izjasne o krivnji smatraju li se krivima za trgovinu djecom.

Ako priznaju krivnju, onda se ide odmah na fazu izricanja presude.Ako ne priznaju krivnju, tada se suđenje produžuje, iznosi se obrana, pozivaju se svjedoci itd.

To će sigurno razvući postupak i u slučaju da ih osude stvoriti optuženicima dodatne troškove, poput putnih troškova za svjedoke i slično.

Međutim, mislim da oni usprkos dokazima i svjedocima koje tužiteljstvo predlaže neće priznati krivnju i da će do samog kraja uvjeravati sud da je sve čisto i zakonito, te da su oni savjesni roditelji, a ne trgovci djecom”, zaključuje Pernar.

Ono što se čekalo od kad je u prosincu prošle godine skupina Hrvata s djecom iz Konga zaustavljena u zračnoj luci u zambijskom gradu Ndoli te prebačena u pritvor, napokon će postati jasno u ponedjeljak 8. svibnja. Naime, tada počinje suđenje na Visokom sudu, ali – možda i važnije – prvi put će se čuti sve što se Hrvatima stavlja na teret i dokazi kojim raspolaže tužiteljstvo. Informaciju o suđenju potvrdili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, od kuda dodaju kako će i dalje pratiti slučaj kao i do sada.

Upravo je sadržaj optužnice, ali prije svega dokazi, krunski element predstojećeg suđenja. Sve do sada Hrvati nisu znali s čime barata druga strana, a i optužnica je bila postavljena vrlo široko i opasno: trgovanje djecom, a spominjao se i članak koji govori o trgovanju u svrhu iskorištavanje za što je kazna do 30 godina. U očekivanju suđenja, odvjetnik Hrvata priprema obranu.

Suđenje Hrvatima je s nižeg prebačeno na viši sud i vodi ga sutkinja Yvonne Chembe. Taj potez su naši stručnjaci upućeni u temu, ali s ogradom, protumačili kao dobar, odnosno kao dodatni osigurač da se slučaju želi pristupiti maksimalno profesionalno, pogotovo na medijsku pozornost koju ima i u Zambiji, ali i u svijetu, jer odjeci slučaja nisu ostali samo ograničeni na Hrvatsku.