Ivica Šola sasvim otvoreno: Orban je opasan za Hrvatsku. Udružio se s Vučićem i Putinom

Ivica Šola sasvim otvoreno: Orban je opasan za Hrvatsku. Udružio se s Vučićem i Putinom

Orbanove retoričke pretenzije na hrvatski teritorij više nisu “omaška”.

Drži u svom uredu kartu velike Mađarske. Hajde, neka mu, pomisli čovjek. Pa onda nemalo potom na svoje uši čujem usred Osijeka kako govori o Slavoniji i Baranji kako su bili “najbogatiji dio naše države”. Opet, hajde, neka mu… Ali ovo sa “otetim morem” koje je, logikom stvari, zapravo mađarsko a ne hrvatsko, ipak je previše, kao i više aluzija na “mađarsku” luku Rijeka.

Stvari zato na vrijeme treba nazvati pravim imenom. Kao što u Srbiji postoji projekt “srpskog sveta” koji stvara nered od Bosne i Crne Gore, kao što u Rusiji postoji projekt “ruskog svijeta” koji već godinama pokazuje svu svoju raskoš od Gruzije, Moldavije, a danas na monstruozan način u Ukrajini, tako postoji i projekt “mađarskog svijeta” koji se u teoriji naziva “transsuvereni nacionalizam”, piše Ivica Šola u Slobodnoj Dalmaciji.

Putin, Vučić i Orban, koji se drže skupa cijelo vrijeme tijekom agresije na Ukrajinu, imaju isti velikoruski/srpski/mađarski mentalni imperijalni sklop. Razlika je samo što Putin, za razliku od njih, ima atomsko oružje i veliku vojnu silu pa ga provodi ognjem i mačem, a Vučić i Orban sitnim diverzijama i infiltracijom svojih ljudi u institucije okolnih država, pa i Hrvatske.

Bolesne ideje

Danas pak, od Vojvodine pa ovdje do naše (pardon, Orbanove) Baranje i Osijeka, postoji čvrsta mađarsko-srpska osovina koja radi štetu u kontekstu bolesnih ideja mađarsko-srpskog svijeta. Orban i Vučić su saveznici protiv Hrvata.

To nije ništa novo, to je stari savez još iz 19. stoljeća na koji je upozoravao Strossmayer. Hrvati i inače iz povijesti ništa ne uče, no ipak malo podsjećanje.

U pismu Serafinu Vannutelliju, papinskom nunciju u Beču, od 2. prosinca 1885. biskup Strossmayer ukazuje na pakt Mađara i Srba protiv Hrvata: “Mađari već dva i više desetljeća posebno nastoje da srpski narod u Hrvatskoj i izvan Hrvatske za svoje ciljeve pridobiju i učine ih svojim nakanama posve odanim.”

To na što je Strossmayer upozoravao događa se i danas. U Vojvodini tako Orbanovi plaćenici, zajedno sa Vučićevim naprednjacima, sustavno rade na razbijanju i tako izmasakrirane hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog identiteta, favorizirajući nikada postojeću bunjevačku naciju. Tako su u subotičkoj Skupštini pod predsjedanjem Orbanova pijuna Pásztora Bálinta, Savez vojvođanskih Mađara i Vučičeva Srpska napredna stranka donijeli odluku da se bunjevački jezik prvi put u povijesti priznaje službenim jezikom.

Ovdje pak na istoku Hrvatske pandan protuhrvatskoj raboti koju čine u Vojvodini Savez vojvođanskih Mađara i Vučičevi reformirani četnici su Pupovčev SDSS i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH). I jedni i drugi čine, što je ozbiljno u ovom kontekstu, dio Plenkovićeve vlasti.

Ovdje SDSS-om i DZMH-om drmaju dva čovjeka. Jedan Vučićev i Pupovčev Mile Horvat, drugi Orbanov igrač i smutljivac Robert Jankovics, aktualni saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine. Kada Jankovicsa nazivam smutljivcem, onda prije svega mislim na sudski proces koji je u tijeku gdje je Jankovics opužen da je Orbanovim novcem plaćao ljude u Baranji, nemađare, da prijeđu na mađarsku nacionalnost i glasuju za njega. Preko Jankovicsa i njegove udruge, to sam ovdje već pisao, Orban u Hrvatskoj daje novac za kupovinu zemlje po Baranji i drugdje, što je neka vrsta okupacije “drugačijim sredstvima”, iako je u Mađarskoj zabranio prodaju zemlje strancima. O ulozi OTP banke u tom procesu imalo bi se također “puno lipog kazat”. Orban također preko Jankovicsa stimulira Hrvate koji upišu škole na mađarskom jeziku i uče ga, pa i u Osijeku, s 20 tisuća kuna stipendije, plus besplatni prijevoz do mađarskih škola, što je zapravo neka vrsta tihe, puzajuće mađarizacije. NK Osijek je posebna priča… Inače, Jankovics je cijelo vrijeme okupacije bio u Baranji i pričao lepom ekavicom da bi se poslije nakon mirne reintegracije prešaltao na ijekavicu.

Okupacijska ekipa

Poznate su i veze DZMH s mađarskom strankom Jobbik koje su svojevremeno ugostili u Osijeku, Jobbik koji svojata pola teritorija Hrvatske.

Pupovčev (Vučićev) igrač ovdje je spomenuti Mile Horvat koji je bio dio srpske okupacijske ekipe u Baranji, a nadimak mu je Topdžija. Zašto nosi nadimak Topdžija, pitajte hrvatske branitelje. Unatoč tome Mile Topdžija je kao zamjena notornom Stanimiroviću ušao u Sabor, a svoju sestru Milenu Horvat, također SDSS-ovku, ugurao u Ministarstvo branitelja koja odlučuje o sudbini – hrvatskih branitelja!? Topdžijina sestra poseban uzlet je imala u vrijeme Milanovićeve vlade, za ministrovanja Freda Matića i Bojana Glavaševića, a postoje sumnje da je podatke o hrvatskim braniteljima slala u BiH, pa i Srbima. Ministre Medved, imate li što za reći?

Jankovics i Topdžija su frendovi, valjda još iz vremena okupacije, a Jankovics svoje privatne derneke u Baranji organizira u vikendici Mile Topdžije u selu Kamenac kod Kneževih Vinograda.

Eto, ovako ukratko djeluje sprega mađarsko-srpskog sveta protiv Hrvata u Vojvodini i Baranji. Strossmayer je itekako aktualan.

Orban i Vučić nisu Putin. No države se ne pokoravaju samo oružjem. To se jednako efikasno radi infiltracijom svojih ljudi, tvrtki, institucija i korupcijom kao u Hrvatskoj. Pogotovo ako su, k tome, dio Plenkovićeve vlasti.

Zato, kako to čini Milanović, ne podcjenjujte Orbanovu retoriku, kao ni hrvatsko kratko pamćenje, zaključuje Ivica Šola.

Foto: Hina