Ivica Vrkić se oporavlja od operacije srca i moždanog udara: Mjesec dana nema službenih vijesti o njegovom zdravlju

Ivica Vrkić se oporavlja od operacije srca i moždanog udara: Mjesec dana nema službenih vijesti o njegovom zdravlju

Posljednju službenu objavu o zdravstvenom stanju gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića gradska je uprava objavila još 14. svibnja i to na Facebook stranici Grada Osijeka.

U tom je priopćenju javnost doznala kako se Vrkić uspješno oporavlja od kardiokirurške operacije, da je doživio blaži moždani udar te ga očekuje skora rehabilitacija u jednom od centara specijaliziranih za tu svrhu. Iako bi prema građanima Osijeka, u skladu s načelima transparentnog vladanja, bilo odgovorno svakih sedam, ili bar 14 dana, objavljivati kratka izvješća o zdravstvenom stanju čelnika Grada, u Kuhačevoj 9 o ovoj se temi nisu oglasili već više od mjesec dana, piše Glas Slavonije.

Na upit našeg lista zašto se građane Osijeka ne informira o zdravstvenom stanju Ivana Vrkića, u Uredu gradonačelnika odgovaraju kako je gradonačelnik na oporavku u Krapinskim toplicama, što je i najavljeno te kako oporavak teče dobro i kako je “ljudski i profesionalno” da se čovjeku dopusti taj oporavak. “Ured gradonačelnika Osijeka od zadnjeg priopćenja javnosti 14. svibnja 2019., nije obavještavao javnost o novim detaljima oporavka gradonačelnika Vrkića, budući da novih detalja u načelu nema, oporavak teče normalnim tijekom i nema nikakvih promjena koje bi bile od interesa javnosti. Naime, kako je u spomenutom priopćenju i najavljeno, gradonačelnik se oporavlja od operativnog zahvata u rehabilitacijskom centru. S obzirom na to da je oporavak individualne naravi, prerano je za procjenu datuma povratka gradonačelnika Ivana Vrkića na njegovu dužnost u Kuhačevu 9. Do tada ga sukladno zakonu mijenjaju u svim poslovima i radnim obvezama, njegovi zamjenici Boris Piližota i Žana Gamo”, ističu u Uredu gradonačelnika.

S druge strane, još jedan od razloga za opuštenost u Kuhačevoj 9 jest i činjenica da su istekli zakonski rokovi u kojima bi zbog eventualne Vrkićeve ostavke Osijeku prijetili izvanredni izbori za gradonačelnika. Naime, podsjetimo kako Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi u članku 40.d kaže “ako je prestanak mandata općinskog načelnika, gradonačelnika i župana nastupio prije isteka dvije godine mandata raspisat će se prijevremeni izbori”. No, u slučaju da je “prestanak mandata nastupio nakon isteka dvije godine mandata, neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost gradonačelnika do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim. Ako gradonačelnik ima više zamjenika, dužnost će obnašati zamjenik koji je na kandidaturi za izbore bio prvi naveden iza kandidata za gradonačelnika”. Ovaj rok od dvije godine i jednog dana u slučaju Osijeka dogodio se 5. lipnja. No, Ivan Vrkić nije dao ostavku, a dio lokalnih političara vjeruje kako bi se on na jesen mogao i vratiti u fotelju gradonačelnika.

Zanimljivo je da većina gradskih vijećnika također nema nikakve informacije o gradonačelniku, pa čak ni neki od njegovih dojučerašnjih najbližih suradnika. Ono što je evidentno jest i da u Gradu funkcionira tek hladni pogon, pa događanja i inicijativa od strane gradske vlasti u Osijeku gotovo i nema.

Dio vijećnika napominje kako je riječ o mrtvilu, ali i kako se pojavljuje sve više problema. Jedan od njih zasigurno su komarci, odnosno problem za koji je, osim poštivanja zakonskih propisa i postupanje prema administrativnoj proceduri znatno više potreban politički dogovor, inicijativa prema državnom vrhu i traženje alternativnih rješenja koja nudi politička moć čelnika Grada, a za što Vrkićevi zamjenici nemaju ni ovlasti ni hrabrosti. Zamjenik Boris Piližota konferenciju za novinare sazvao je tek nakon brojnih medijskih napisa o neizdrživoj situaciji s komarcima u Osijeku, a tada je bez nuđenja konkretnog rješenja za Osječane krivce tražio u svima osim u gradskoj upravi.

Još jedan od problema koji za sada nije imao tko presjeći onaj je s upisom u gradske vrtiće. Naime, unatoč obećanju da će svi roditelji koji ne mogu upisati svoju djecu u željeni vrtić, dobiti mogućnost upisa u drugi najbliži vrtić to obećanje nije ispunjeno i roditeljima su ponuđena slobodna mjesta u vrtićima koja su nerijetko i na drugoj strani grada. Ovaj problem za sada je i dalje otvoreno pitanje.
U najvećoj oporbenoj stranci u Osijeku, HDZ-u, i dalje ponavljaju kako im je u slučaju ostavke gradonačelnika Vrkića neprihvatljivo da na njegovom mjestu ostane Boris Piližota.