Jakov Kitarović je hrvatski branitelj, ali nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz tog statusa

Jakov Kitarović je hrvatski branitelj, ali nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz tog statusa

Nakon predsjedničine izjave na N1 televiziji o tome kako je njezinu suprugu Jakovu Kitaroviću nuđen braniteljski status, a koji je on odbio, oglasilo se Ministarstvo branitelja.

Uslijed medijskih upita vezanih za status hrvatskog branitelja gospodina Jakova Kitarovića MORH navodi:

“Uvidom u službene evidencije utvrđeno je kako je Jakov Kitarović bio djelatnik Ministarstva obrane RH u razdoblju od 1994. do 1996. godine, prvo kao državni službenik, a potom i kao djelatna vojna osoba.

Jakov Kitarović je kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja i to kao pripadnik neborbenog sektora sukladno tada važećim propisima, budući da su sve djelatne vojne osobe ostvarivale status hrvatskog branitelja.

Naglašavamo i kako je uvidom u službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno da gospodin Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja Odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata”, navodi se u priopćenju Ministarstva branitelja

Foto: Dario Grzelj/Hina